Стресираните китайски родители получават инфаркти и инсулти, докато помагат на децата си с домашните, особено по математика. 

Една вечер през януари тази година 40-годишна майка на две деца с фамилия Донг помагала на един от синовете си с домашното по математика, когато изгубила нервите си, защото детето не разбирало проблема. Малко след това жената получила пронизващо главоболие, последвано от повръщане. Тя се опитала да лежи няколко часа, но състоянието й не се подобрило и тя отишла в болницата.

След обстоен преглед и компютърна томография г-жа Донг е диагностицирана със спонтанен субарахноидален кръвоизлив, малък инсулт, най-вероятно причинен от хроничен, дългосрочен стрес. Внезапният изблик на ярост, докато учела със сина си, само влошило ситуацията, пише Oddity Central.

Изданието отбелязва, че подобен сценарий става все по-често срещан в китайското общество. През 2019 г. 36-годишна майка стана толкова стресирана от неуспеха на сина си да реши математическа задача, че получи инфаркт. Такъв случай беше практически безпрецедентен. На следващата година обаче се появи друга подобна история за 45-годишен китаец, който според съобщенията е получил инфаркт, след като се ядосал, докато помагал на сина си с домашните. Оттогава историите за родители, претърпели инсулти и инфаркти, докато помагат на децата си с домашните, станаха обичайни.

Подобна история се случи миналия месец. На 13 януари 37-годишна жена от Лианюнганг учела математика със сина си, когато се разстроила, че момчето е объркано, след като тя му обяснила проблема безброй пъти. Жената потиснала кипящия си гняв, но това накарало и без това високото й кръвно да се покачи още повече, а в един момент усетила лека болка в гърдите и започнала да диша трудно.

Майката решила да легне и извикала големия си син да помогне на брат си с математиката, докато тя си почива на дивана, но когато видяла, че по-малкото още нищо не разбира, отново се ядосала и се опитала да стане, за да „влезе отново в битката.” В този момент тя усетила остра болка в гърдите и паднала. Тя започнала да се поти обилно и й било трудно да диша и да се движи. Синовете й извикали баща си за помощ, а той извикал линейка.

След като жената била откарана по спешност в Народна болница № 1 на град Лианюнганг, тя била диагностицирана с аортна дисекация тип А и насрочена спешна операция. Лекарите са открили пункция от около 2 см в задната стена на аортата, както и голям брой кръвни съсиреци. След около 7 часа лекарите успели да поправят пролуката и състоянието на жената се стабилизирало.