Всеки знае, че зъбите не растат отново, когато сме възрастни - всъщност всяко износване е необратимо. Въпреки това учените работят от десетилетия, за да променят това и изглежда, че днес са максимално близо до разрешаването на проблема.

Японски учени вече са провели успешни проучвания върху животни и сега се подготвят да започнат клинични изпитвания върху хора. Според екип от Института за медицински изследвания в болница Китано в Япония, лекарството първоначално е насочено към хора с анодонтия, рядко генетично заболяване, което предотвратява нормалния растеж на млечни и възрастни зъби, пише Science Alert.

Първоначално се очаква лечението да бъде фокусирано върху малки деца с това заболяване, но лекарството може да се използва и при пациенти с други заболявания, като заболяване на венците, в бъдеще.

Катсу Такахаши, ръководител на отделението по стоматология и орална и лицево-челюстна хирургия в болница Китано, каза, че екипът планира да започне клинични изпитвания на потенциален агент за възстановяване на зъбите още през юли 2024 г. Ако са успешни, изследователите очакват терапевтичните лекарства да бъдат достъпни за пациентите още през 2030 г.

В изследване върху животни учените откриха връзка между специфичен ген USAG-1 и ограничаването на растежа на зъбите при мишки. След това изследователите преминаха към тестове, които се опитаха да блокират експресията на този ген. В резултат на това те успяха да намерят антитяло, което може безопасно да блокира част от активността на гена при мишки и порове. В същото време учените не са открили странични ефекти.

Следващата стъпка, казват изследователите, е да се види дали същите химични реакции могат да бъдат контролирани при хората. В същото време учените отбелязват, че в момента говорим за потенциал, но не и за реалност. Въпреки това учените се надяват, че тестовете ще бъдат успешни.

Прпевод: GlasNews