Съвсем наскоро учените озадачиха себе си и научната общност, като откриха странна връзка между захарта, диабета и рака. SciTechDaily пише за удивително откритие, което дава надежда за по-добро разбиране на тези заболявания и разработването на по-ефективни методи за лечението им.

Нека отделим малко време, за да се върнем малко назад във времето, за да разберем по-добре важността на това последно откритие и мащаба на пробива в разбирането на тези заболявания. Всичко започва през 20-те години на миналия век, когато лекарите откриват, че урината на пациенти с рак има сладникава миризма. Това се обяснява с факта, че нивата на кръвната им захар са били по-високи от обичайното. Но причината за това явление остава загадка в продължение на много години.

Днес група изследователи, включително Lykke Silow, разрешиха тази мистерия. Те откриха, че телата на пациентите с рак не реагират толкова добре на хормон, наречен инсулин. Работата на инсулина е да помага на тялото да регулира нивата на захарта. Но при пациенти с рак клетките изглежда игнорират този хормон. Следователно тялото им е принудено да произвежда повече инсулин, за да върши същата работа.

Ние всички постоянно, все по-често чуваме за диабет тип 2. Това е заболяване, при което хората се сблъскват с подобен проблем - тялото им също реагира лошо на инсулина. Симптомите на това заболяване могат да включват чувство на умора, силна жажда и често ходене до тоалетната. При пациенти с рак тези симптоми може да не са забележими, тъй като умората е често срещано явление за тях.

И тук всичко написано по-горе става много взаимосвързано, интересно за науката и плашещо за обикновените хора. Проучването установи, че инсулинът, макар и полезен, може също да причини по-бърз растеж на раковите клетки. Това е сериозно безпокойство, защото ако пациент с рак има високи нива на инсулин, това може бързо и сериозно да влоши състоянието му. Но тревожната връзка между болестите не свършва дотук. Ако тялото не реагира правилно на инсулина, това може да доведе до загуба на мускулна маса. Това е много лоша новина, особено за пациентите с рак, които често просто се нуждаят от тази загубена сила, за да оцелеят.

Имайки предвид всичко това, проф. Сийлоу съветва лекарите, лекуващи рак, да проверяват нивата на захарта на своите пациенти. Дори и да изглеждат нормални, може да има скрита инсулинова резистентност. Ако се открие, лечението става критично. В крайна сметка, за щастие, вече знаем как да управляваме инсулиновата резистентност, но не осъзнавахме, че това е важно и за пациентите с рак.

Все още обаче остават много въпроси. Кой от пациентите с рак е по-склонен да се сблъска с този проблем? Свързано ли е с конкретни видове рак или лечението му? Професор Sealow се надява, че бъдещите изследвания ще хвърлят светлина върху това.

Накратко, констатациите разкриват неочаквана и критична връзка между захарта, рака и диабета. Имайки предвид това, системите на здравеопазване и науката могат да проправят пътя за подобряване на грижите и лечението на пациенти с рак, като значително увеличат шансовете им за оцеляване.

Превод: GlasNews