Хората са изключително сложни и уникални организми. Хората могат да бъдат доста издръжливи по много начини, но учените предупреждават, че сме заобиколени от огромен брой опасности и не всички от тях са очевидни.

Изследователите отбелязват, че понякога дори най-безобидният външен вид може да крие потенциална опасност - например сокът от грейпфрут. Всъщност може да бъде полезен по време на сутрешното хранене, но учените са установили също, че свойствата му се променят в зависимост от това с какви лекарства се смесва.

Все повече изследвания показват, че два класа химични съединения (фуранокумарини), открити във високи концентрации в грейпфрута, могат да намалят или подобрят усвояването на определени лекарства, пише Science Alert. В резултат на това може да се окаже животозастрашаващо, тъй като води до ниски или, както е по-често, по-високи нива на лекарството в тялото.

Според фармаколога Шу Мей Хуанг от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), тези две съединения, взаимодействащи с лекарствата, всъщност се намират не само в грейпфрутите, но и в портокалите бергамот, помелото и севилските портокали, които се използват за направата на мармалад.


Сокът от грейпфрут може да блокира действието на ензимите, които разграждат определени лекарства. Снимка: Wikimedia Commons

Изследователите предупреждават, че сокът позволява повече от лекарството да навлезе в кръвта, което може да доведе до странични ефекти. Ето как работи: Нашето тяло произвежда ензима цитохром P450 3A4 (или CYP3A4), главно в черния дроб и тънките черва. Този ензим ни помага да разграждаме малки чужди молекули като токсини и лекарства. Освен това играе важна роля в метаболизма на много лекарства.

Въпреки това, химикалите, открити в грейпфрутите, пречат на способността на тялото ни да произвежда или използва този ензим ефективно. Всъщност само една чаша сок може да повлияе на ензима, а многократната употреба намалява активността на CYP3A4 в черния дроб.

Това от своя страна влияе върху способността на тялото да абсорбира определени перорални лекарства. С прости думи, по-голямата част от лекарството просто навлиза в кръвния поток и остава в тялото по-дълго, което води до "ефект на предозиране", дори ако не сте го нарушили. Учените отбелязват, че тези съединения работят с различни лекарства, включително лекарства за холестерол и кръвно налягане, рак и дори успокоителни.

Сокът от грейпфрут може да блокира транспортерите, които пренасят определени лекарства до клетките на тялото.

Хуанг предупреждава, че последствията могат да бъдат доста драматични, включително:

кардиопалмус;
разграждане на мускулна маса;
токсичност на костния мозък;
диспнея;
стомашно-чревно кървене;
бъбречна недостатъчност.

В екстремни случаи взаимодействията между лекарства и сок от грейпфрут могат да доведат до смърт. Учените също така отбелязват, че при прием на някои други лекарства грейпфрутът може да има обратен ефект. Например, в случай на фексофенадин (антихистамин), яденето на грейпфрут намалява ефективността на лекарството. В този случай обаче страничните ефекти няма да бъдат толкова сериозни.

Изследователите отбелязват, че когато приемате лекарства, не е необходимо напълно да изоставяте употребата на грейпфрут, но трябва да изясните този момент с Вашия лекар.