Космическият телескоп Хъбъл засне изображение на произволна колекция от галактики, подредени в една линия. Съдейки по изображението, изглежда, че няколко по-малки обекта от същия тип изпадат от голямата спирална галактика. Това е само една от многото причини, поради които тези галактики са включени в каталога на особените галактики на Арп-Мадоре, пише Universe Today.

Вляво и вдясно в горната част на новото изображение на космическия телескоп Хъбъл могат да се видят две големи и ярки галактики, взаимодействащи една с друга. Заедно двете галактики са наречени Arp-Madore 2105-332. Те се намират на разстояние приблизително 200 милиона светлинни години от нас. В същото време всяка от тези галактики има свое име. Тази отляво, по-голяма спирална галактика, се нарича 2MASX J21080752-3314337. Първо, по-малката спирална галактика беше наречена 2MASX J21080362-3313196. Астрономите често използват тези галактики, за да определят местоположението на други астрономически обекти.

Под галактиката вляво можете да видите няколко по-малки спирални галактики, подредени в една линия. Но всъщност те не са свързани с двойката Arp-Madore 2105-332 и се намират по-далеч от Земята.

Космическият телескоп Хъбъл съвсем случайно е заснел тази гледка, където няколко фонови галактики са подредени по такъв начин, че изглежда, че изпадат от голямата спирална галактика отгоре.

Снимка: NASA

Всички галактики в това изображение са показани с доста детайли и яснота благодарение на факта, че инструментите на Хъбъл, въпреки факта, че вече е на 33 години, работят както трябва. Освен това телескопът Хъбъл наскоро преживя период, в който не работеше и не провеждаше наблюдения. Това се дължи на малък инцидент, но учени от НАСА върнаха телескопа към живот.

Телескопът Хъбъл направи СНИМКА на уникалната галактика Черно око

Що се отнася до двете големи спирални галактики, наречени Arp-Madore 2105-332, те са галактики с емисионна линия. Това означава, че по време на наблюдение емисионните спектри на двете галактики показват характерни увеличения на нивата на излъчване, известни като емисионни линии.

Когато астрономите открият специални признаци на радиация, излъчвана от различни химични елементи, или признаци на поглъщане на светлина, тоест линии на поглъщане, те могат да получат много ценна информация за определена галактика. Например към какъв тип принадлежи, какъв е съставът, плътността и температурата на газа в галактиката, с каква скорост се появяват нови звезди. Астрономите могат също да открият масата на централната свръхмасивна черна дупка.

Ако в спектъра на една галактика се виждат много емисионни линии и малко линии на поглъщане, това показва, че има бързо образуване на нови звезди и има много ярки новородени звезди. Ако спектърът на една галактика разкрива много линии на поглъщане и малко линии на излъчване, това показва, че почти не е останал газ за появата на нови звезди и нейните звезди са предимно стари. В спектъра на галактиките Arp-Madore 2105-332 има много емисионни линии, което означава, че тук се появяват много нови звезди.

Превод: GlasNews.bg