Всички се сблъскваме с миризми всеки ден; те са вездесъща и неразделна част, от миризмата на сутрешно кафе до аромата на дъжд. Но също така излъчваме свой собствен аромат, уникален за всеки човек. Точно така: телата ни произвеждат миризма, която се влияе от нашите гени, храната, която ядем, и дори нашето здраве. Тази интересна тема привлече вниманието на науката и нейната работа в тази област засяга широк спектър от области - от съдебна медицина до обществено здраве.

Миризмата, която излъчвате, е сравнима с вашия собствен биологичен подпис, пише ScienceAlert. Причинява се от комбинация от редица фактори, включително генетични, които играят голяма роля. Някои гени в тялото ви помагат за производството на протеини и химикали, които изграждат този уникален аромат.

Миризмата обаче не е нещо еднообразно и непроменливо. След като тялото е развило миризма, то все още претърпява много промени. Потта, маслата и другите вещества, отделяни от тялото, взаимодействат с бактериите по кожата. В резултат на дейността на бактериите, първоначалната миризма се променя, образувайки по-сложен аромат, който е уникален за вас. По тази променена миризма можете да идентифицирате човек и дори да определите дали е здрав или не.

Изследователите се стремят да разберат човешката миризма, като изучават определени газообразни химикали, отделяни от кожата. Те се наричат ​​летливи органични съединения и образуват аромата, който излъчвате. Топлината на вашето тяло помага на тези съединения да се изпарят и разпространят във въздуха около вас. Това означава, че всеки достатъчно близо може да ви подуши.

Едно от най-интригуващите неща за аромата е способността му да служи като маркер на вашата личност. Толкова е ясно, че специално обучени кучета могат да следват следите, които оставяте. Експериментите показват, че кучетата могат да различават еднояйчните близнаци само по миризмата - дори ДНК тест не може да се справи с тази задача.

Последвалите проучвания отидоха по-далеч и показаха, че раса, етническа принадлежност и дори пол могат да бъдат определени по миризмата. Проучване от 2017 г. установи, че специфичен набор от 15 летливи органични съединения може да определи расата и етническата принадлежност на човек с изненадваща точност. Той също така показа, че миризмата може да определи пола на човек с около 80% точност.

Но дори това не е всичко, защото миризмата може да определи не само личността на човека. Има специално обучени медицински кучета, които могат да открият по миризмата дали човек има заболявания като рак и диабет. Изследванията показват, че кучетата дори могат да открият COVID-19 с 90% точност. По подобен начин лабораторните тестове на човешката миризма са показали, че са в състояние да идентифицират позитивни за COVID-19 хора със 75% точност.

Уникалната миризма, която излъчвате има и практически приложения. В съдебната медицина проби от миризми могат да бъдат събрани на местопрестъплението, осигурявайки друг слой доказателства. В здравеопазването разбирането на миризмата на човек може да осигури неинвазивен начин за наблюдение или диагностика на здравословни състояния.

Изследването на човешката миризма е област, която продължава да се развива. Изследователите работят, за да подобрят нашето разбиране за това какво прави аромата на всеки човек уникален и как тази информация може да се използва в практически приложения като здравеопазване и криминални разследвания.

Така че следващия път, когато помиришете някого, не забравяйте, че носът ви навлиза в сложен и невероятно разнообразен свят, който учените тепърва започват да разбират. Може би в бъдеще ароматът, който оставяте след себе си, ще говори повече за вас от всяка лична карта. Можем само да се надяваме, че тази информация ще бъде използвана в бъдеще за хуманни цели, далеч от антиутопията на Джордж Оруел, известна на мнозина.

Превод: GlasNews