Американският учен от Resource Project Bioscience Джанатан Латъм предложи нова версия за произхода на коронавирусната инфекция. Според него COVID-19 може да е влязъл в човешкото тяло през 2012 г. Научната статия е публикувана в изданието Telegraph.

През същата година група китайски миньори са работили в пещера в провинция Юнан, където живеят прилепи. Миньорите се занимавали с почистване на екскрементите на тези нощни бозайници.

И след известно време шест от тях показали симптоми, подобни на пневмония. Независимо от това, болестта само приличала на пневмония, но имала по-сложен характер. Освен това трима от пациентите са починали, а трима са прекарали около 6 месеца в болницата.

Учените посочват, че след още една година в китайската провинция коронавирусът RaTG13 е открит при прилепи, 96% идентични с COVID-19.

Латъм стига до заключението, че вирусът, който е бил в тялото на един от миньорите в продължение на десет години, е мутирал много пъти.

„Нашата теория предполага, че подобна еволюция се е случила в белите дробове на миньорите след мистериозно заболяване през 2012 г. и твърдим, че вирусът е изтекъл от медицински образец, получен от миньорите, заразени по време на огнището“, казва Латъм.
Пробите от вируса на миньорите, според учения, са изпратени в лабораторията в Ухан, откъдето е възникнало изтичането, което е причинило световната пандемия.

Превод: GlasNews.bg