Миналата година екип от учени, ръководен от Ави Льоб от Харвардския университет, откри малки метални сфери на дъното на Тихия океан, които вероятно са останки от първия междузвезден метеорит, паднал на Земята през 2014 г. Но ново проучване предполага, че тези сфери са се появили 790 хиляди години по-рано.

Слънчевата система не съществува като изолиран обект в космоса, защото се е появила в един регион заедно със стотици подобни звездни системи. Дори сега от време на време Слънчевата система взаимодейства с междузвездни обекти, които я посещават, като „Оумуамуа и кометата 2I/Борисов“. Следователно може да се предположи, че някои междузвездни обекти биха могли да паднат на Земята.

Междузвезден обект

Изследването на учените се основава на факта, че през 2014 г. междузвезден метеорит е навлязъл в земната атмосфера и е паднал някъде край бреговете на Папуа Нова Гвинея. Наблюденията на траекторията на полета на този метеорит позволиха на учените да предположат, че той не идва от Слънчевата система. Затова беше решено да се открият вероятни фрагменти от този метеорит.

междузвезден обект Ави ЛьобЦял екран
Миналата година Ави Льоб и неговият екип привлякоха голямо внимание от научната общност, когато обявиха, че са открили някои от междузвездните вещества на дъното на Тихия океан. Снимка: ScienceAlert

В резултат на това учените откриха малки богати на желязо сфери на морското дъно. Учените анализираха състава на тези сфери и установиха, че разпределението на изотопите на химичните елементи в тях е толкова необичайно, че те най-вероятно имат междузвезден произход.

Учен от Харвард ще докаже след месец съществуването на извънземни СНИМКИ

Въпреки че тези заключения звучаха доста убедително, траекторията на полета на метеорита всъщност не е толкова известна. От друга страна, известно е само условно място, където са могли да паднат отломките от този обект и затова е трудно да се докаже, че намерените сфери принадлежат на него, смятат авторите на новото изследване.

Сферите имат земен произход

От друга страна, в Слънчевата система често се срещат необичайни разпределения на изотопи на химични елементи. Както показва ново проучване, има подобно разпределение на изотопните съотношения на желязото в обекти от Слънчевата система, по-специално това се отнася за съотношенията на изотопите 57Fe и 56Fe. Изотопните съотношения на откритите сфери са толкова добре в този диапазон, че вероятността те да бъдат междузвездни е по-малка от 1 на 10 000. Това означава, че тези сфери са от земен произход, казват авторите на изследването.

междузвезден обект Ави ЛьобЦял екран
Снимка: Daily Mail

Учените смятат, че тези сфери са създадени в резултат на удар, тоест падане на астероид, и са открили пример за същия удар върху земната повърхност, по време на който могат да се появят подобни сфери.

Районът, където са открити металните сфери, е част от така нареченото австралийско тектитно поле, което се простира от Югоизточна Азия до Антарктида. Тектитите са вид разтопена скала, която се е образувала на Земята в резултат на сблъсъци с астероиди. И така, горното поле се е образувало в резултат на падане на астероид преди около 790 хиляди години.

Учените изследвали изотопните съотношения и открили, че съвпадат с тези в други известни тектити. Тоест намерените сфери са все още със земен произход. Но това не означава, че междузвездни метеорити не съществуват и най-вероятно те съществуват на Земята, но просто все още не са открити, казват учените.

Учен от Харвард твърди, че е намерил останките на извънземен кораб СНИМКИ