Екип европейски учени, ръководени от френския археолог Франсоа Десе, са успели да дешифрират една от големите загадки: линейно еламитско писмо – малко позната система за писане, използвана в днешен Иран, пише Smithsonian Magazine. 
 
Твърдението е горещо оспорвано от колегите на изследователите, но ако то е вярно, тогава то би могло да хвърли светлина върху малко известно общество, процъфтявало между древна Месопотамия и долината на река Инд в зората на цивилизацията. Наскоро публикуваният в списанието Zeitschrift für Assyriologie und vorderasiatische Archäologie анализ може също да пренапише еволюцията на самата писменост.

За да дешифрират четенето на знаците, съставляващи линейното еламитско писмо, експертите са използвали наскоро проучени надписи от набор от древни сребърни вази.

"Това е едно от големите археологически открития през последните десетилетия. То се основава на идентификацията и фонетичното четене на имената на кралете", казва археологът Масимо Видале от университета в Падуа.

През 2015 г. Десе получил достъп до частна лондонска колекция от необичайни сребърни вази с много надписи както на клинопис, така и на линейно еламитско писмо. Те са изкопани през 20-те години на миналия век и са продадени на западни търговци, така че произходът и автентичността им били поставени под съмнение. Но анализът на съдовете установил, че са по-скоро древни, отколкото съвременни фалшификати.

Що се отнася до произхода им, Десе смята, че са били в царско гробище на стотици километри югоизточно от Суза, датирано от около 2000 г. пр.н.е. – точно по времето, когато е използвана линейната еламитска писменост.

Според изследването сребърните вази представляват най-старите и пълни примери за еламитски царски надписи с клинопис. Те са принадлежали на различни владетели от две династии.

Според Десе съпоставянето на надписите върху съдовете било много полезно при дешифрирането на линейното еламитско писмо. Някои имена, написани с клинопис, сега могат да бъдат сравнявани със символи в линейното еламитско писмо, включително имената на известни еламски царе като Шилхаха. Проследявайки повтарящите се знаци, Десе успял да разбере смисъла на писмото, състоящо се от набор от геометрични фигури. Той също така превел глаголи като "даде" и "направи". След последвалия анализ Десе и неговият екип твърдят, че могат да разчетат 72 знака.

„Въпреки че пълното дешифриране все още не е възможно главно поради ограничения брой надписи, ние сме на прав път“, заключават авторите на изследването.

Тежката работа по превода на отделни текстове продължава. Част от проблема е, че еламският език, който се говори в региона повече от 3000 години, няма известни родственици, което затруднява определянето какви звукове могат да представляват знаците.