Изследователите са открили, че съвестният характер може да помогне за предпазване на мозъка от стареене. Съвестните хора, които са организирани, самодисциплинирани и мотивирани за постижения, демонстрират по-голяма когнитивна устойчивост - ключова черта за поддържане на силни мисловни способности въпреки естествения спад в здравето на мозъка с възрастта.

Д-р Айлийн Греъм, водещ автор на изследването, публикувано в The Journals of Gerontology: Series B, обясни, че констатациите показват, че възрастните хора могат да живеят с невропатологията, свързана с болестта на Алцхаймер, като същевременно поддържат относително здрави когнитивни функции, пише PsyBlog. Обратно, проучването установи, че невротичните черти на личността, често характеризиращи се с капризност, импулсивност и тревожност, са свързани с по-ниска когнитивна устойчивост, което затруднява тези хора да устоят на мозъчното увреждане, свързано с възрастта.

Това проучване установи, че личността може да служи като ранен индикатор за бъдещи проблеми за тези, изложени на риск от когнитивен спад. Д-р Греъм подчерта, че тъй като личностните черти могат да се променят въз основа на собствени усилия и намеса, тази идея може да бъде критична за разработването на ранни стратегии за оптимизиране на когнитивното здраве в по-напреднала възраст. Д-р Греъм каза: „Тъй като личността може да се промени или доброволно, или в резултат на интервенция, възможно е тя да се използва за идентифициране на рисковите хора и да се намеси рано, за да се оптимизира когнитивното им функциониране в напреднала възраст.“

Проучването изследва мозъците на 1375 починали хора и сравнява степента на увреждане на мозъка с резултатите от предишни психологически и когнитивни тестове. Този изчерпателен анализ прави това изследване доста прецизно и едно от първите, които демонстрират как личността може да повлияе на способността за поддържане на когнитивните умения въпреки стареенето на мозъка.

Резултатите от това проучване са важни за разкриването на потенциала на оценката на личността за идентифициране на хора в риск и предприемане на интервенции за подобряване на тяхната когнитивна устойчивост. Тъй като разбирането на учените за връзката между мозъка и личността продължава да се развива, изследвания като това ще осигурят обещаващи начини за цялостно подобряване на качеството на живот на застаряващото население.