Черепът, който списание Smithsonian нарече потенциален кандидат за най-стария екземпляр от съвременен човек, откриван някога, е наречен Skhul 5. Според учените находката е на 120 хиляди години.

Откритието стана възможно благодарение на внимателно изследване на черепа с цел съдебна реконструкция. Идейният вдъхновител на тази работа е на Сисеро Мораис, опитен бразилски графичен експерт. Мораис твърди, че полученото лице може да се опише като лице на „силен мъж, готов за суровите условия на оцеляване“, пише Mirror.

Мораис обясни: „Томографското изображение на съвременния човешки череп е систематично коригирано, превръщайки го във вкаменен архетип, Skhul 5. В резултат на това изкривяване, еластичните тъкани - кожа, мускули, мастни натрупвания и т.н. - причиняват имитация на такива изкривявания, което направи възможно получаването на приблизително лице, което може да съвпадне много с вкаменено лице."

мъж, реконструкция, отдих, моделиране, лице, израел, древни хора, черепцял екран
Черепът, намерен в Северен Израел Снимка: Cicero Moraes via Pen News

Кулминацията на тази научна работа беше внимателно обективно възпроизвеждане, изпълнено в монохроматични тонове и лишено от всякакви емоционални конотации. Включени са обаче субективно изведени атрибути, покриващи тен, нюанс на очите и прическа, които служат за вдъхване на живот на полученото лице.

Спекулациите относно възрастта на "Skhul 5" към момента на смъртта му показват, че продължителността на живота му е между 30 и 40 години.

Първоначално учените бяха склонни да вярват, че "Skhul 5" принадлежи към по-ранен подвид хора и това предположение беше подсилено от силните характеристики на неговата черепна структура. Въпреки това, в светлината на съвременните дискусии, сега се класифицира като ранен Хомо сапиенс.

Мораис сподели мислите си: „Мисленето за това на кого трябва да се припише отличието „първо“ лице или дори определението за „архаичен човек“, създава изненадващо завладяваща дилема. Изпитвам голямо удоволствие, че направих този опит да се доближа до лицето му, като същевременно допринасям за структурното разбиране на този процес, сравнително с други членове на рода. Смея да кажа, че този опит добавя поне малко фрагмент към по-голямата мозайка, която капсулира сагата за човешката еволюция."

Превод: GlasNews