Преди милиони години динозаврите са бродили по Земята. Докато тиранозаврите и другите големи хищници са имали предимството на размера и огромните зъби, когато става дума за плашеща плячка, по-малките динозаври са разчитали на нещо друго, за да могат да ядат, пише IFLScience.

Тъй като им липсвали големи нокти и зъби, малките пернати динозаври, според хипотезата на учените, са използвали своите протокрила, за да примамят плячка извън укритието. За да проверят теорията си, учените дори пресъздадоха робот динозавър.

Известно е, че много миниатюрни нептичи динозаври имат крила, но пера са открити само в една група, Pennaraptora. Тези пера са присъствали на техните предни крила (примитивни крила, твърде малки, за да се използват за летене) и опашки, често оцветени в контрастен модел.

Обърнете внимание, че функцията на protowings при динозаврите все още е спорна сред изследователите, авторите на изследването смятат, че показването на оперение може да е било използвано по време на лов, за да се примами плячката от скриването.

Pennaraptora са насекомоядни и всеядни и са използвали тактика на сплашване, за да примамят плячката си от укритието. Това поведение все още се наблюдава при някои птици, живеещи днес, като калифорнийската земна кукувица (Geococcyx Californianus) и многогласната присмехулница (Mimus polyglottos).

За да проверят теорията си, учените са разработили Робоптерикс, робот динозавър с протокрила. Прототипът на роботизирания динозавър е динозавърът пенараптор Каудиптерикс, живял на Земята преди около 124 милиона години. Палеонтолозите предполагат, че размерът му е бил сравним с този на паун.

По време на изследването учените също така са оценили полета на скакалците като реакция на демонстрацията на крилете на робота. Трябва да се отбележи, че изследователите са използвали тази конкретна група насекоми, тъй като те принадлежат към разред Orthoptera, които също са живели на планетата преди около 124 милиона години.

Резултатите от проучването показват, че 93% от тестваните скакалци са избягали, когато роботът е използвал protowings, и само 47% от насекомите са избягали, когато крилата не са били използвани от робота. Установена е и значителна връзка между белите петна по крилата и перата на опашката и вероятността скакалците да избягат.

Авторите на изследването вярват, че получените резултати могат да предоставят убедителни доказателства за това как пернатите пера на изпъкналостта и опашките са били използвани от динозаврите и защо са еволюирали при животните на първо място.

Превод: GlasNews.bg