Тази нощ наблюдавахме Синя Супер Луна. Синя Луна е второто пълнолуние на един месец, като названието няма нищо общо с видимия цвят на Луната. За Супер Луна пък говорим, защото моментът на пълнолунието ще бъде близко до този на лунния перигей, т.е. Луната е в най-близката до Земята точка от орбитата си.

Пълнолунието настъпи тази нощ в 04:35 ч. Това е най-близкото пълнолуние за годината -  само на около 357 хил. км от Земята. Това е повече от 160 километра по-близо от суперлуната на 1 август. Като бонус, Сатурн се вижда като ярка точка на 5 градуса в горния десен ъгъл на Луната при залез слънце в източно-югоизточната част на небето, обясниха от НАСА.

Последната Синя Луна беше през август 2021 г., а следващата ще бъде през 2026 година. Но комбинацията от Синя луна и Супер луна е много по-рядка и ще трябва да изчакаме до 2037 г., за да я видим отново. Не е необходимо специално оборудване като телескоп, за да наблюдавате гледката - ще бъде видима и с невъоръжено око.

Любители на природното явление успяха да заснемат красиви кадри на Луната в нощното небе.

Ето част от тях:

Снимки: Мария Кавалджиева и Людмил Гълъбинов, Ангел Лазаров, Aleksandar Simeonov, Светослав Матов, Yordan Raychev, Anton Sukalinski, Та Ня, Adriana Vasileva, Петко Атанасов