В продължение на десетилетия учените са фокусирали усилията си върху изследване на промените в климата на Земята, както и влиянието му върху човешкото здраве. Сега изследователите се опасяват, че ни очаква нов проблем - нивото на замърсяване на въздуха, което преди се смяташе за безопасно, може да доведе до инфаркт и внезапна смърт.

Група изследователи от Колумбийския университет заключиха, че дори "безопасни" нива на замърсяване на въздуха могат да предизвикат инфаркт, пише Daily Mail. Освен това този инфаркт може да повали човек и да доведе до смърт в рамките на един час след вдишване на замърсен въздух.

Сега експертите смятат, че човечеството спешно трябва да преразгледа стандартите за качество на въздуха и да ги направи много по-строги. Проучването разглежда нивата на азотен диоксид (NO2), отделяни от автомобили, които са проследени в 9 американски града за период от 15 години. След това изследователите сравняват тези наблюдения с процента на хоспитализации поради инфаркт, което им позволява да открият потенциална връзка. Учените установили, че с увеличаването на концентрацията на замърсителя диоксид се увеличава и рискът от сърдечни удари и това се случва само 60 минути след рязкото повишаване на нивата на NO2.

Изследователите отбелязват, че повишеният риск от инфаркт възниква, когато нивата на азотен диоксид са под настоящите национални стандарти на САЩ от 100 ppb. С прости думи, този праг означава, че за всеки милиард единици въздух 100 единици NO2 се считат за приемливи. Имайте предвид, че тези стандарти също отговарят на стандартите за въздух на Световната здравна организация и Обединеното кралство, но учените смятат, че това може да бъде опасно.

Например законите на Обединеното кралство гласят, че часовите нива на азотен диоксид не трябва да надвишават този праг повече от 18 пъти годишно. Статистиката за наблюдение на качеството на въздуха обаче показва, че тази граница за токсичен NO2 във въздуха редовно се превишава.

Сега изследователите настояват световните правителства и СЗО спешно да преосмислят своите препоръки за приемливо замърсяване на въздуха. Факт е, че резултатите от проучването показват, че сегашните почасови стандарти всъщност може да не са достатъчни, за да предпазят човечеството от сърдечно-съдови заболявания.

Обърнете внимание, че по-ранни проучвания вече показват, че замърсяването на въздуха, особено от пътния трафик, може да предизвика сърдечни проблеми, особено инфаркт. Това е така, защото вдишването на малки замърсители, които са толкова малки, че могат да навлязат в белите дробове и кръвния поток, може да ограничи притока на кръв към сърцето и да принуди органа да работи по-усилено от обикновено.

Изследователите отбелязват, че все още не е ясно кога възниква рискът от развитие на сърдечни проблеми след вдишване на замърсен въздух и колко дълго може да продължи. За изследването учените от Колумбийския университет са използвали данни за почасовите концентрации на азотен диоксид в 9 града между 2000 и 2015 г. Проучването също така включва данни за хоспитализация за почти 9 милиона души, включително около 350 000, които са претърпели инфаркт.

Резултатите показват, че средночасовите концентрации на NO2 са били около 23,3 ppb. Но всеки 10 части на милиард увеличават риска от инфаркт с 0,2%. Рискът от сърдечен удар е най-висок през първия час от въздействието.

Авторите на изследването отбелязват, че рискът от инфаркт остава висок в продължение на шест часа след скоковете в нивата на NO2 във всичките 9 града, а в някои остава повишен през деня. 

Превод: GlasNews