Бесарабски българин е сред 24-мата украински моряци, пленени от Русия, след като три украински кораба опитаха да преминат през Керченския проток, съобщи Би Ти Ви.

Владимир Варимез от украинското село Бановка е с български корени, но не е български гражданин, съобщиха от МВнР в София. Страната ни ясно е заявила, че настоява за незабавно освобождаване на всички моряци от трите кораба, посочват от министерството.

Петро Порошенко призова НАТО да разположи кораби в Азовско море и да изпрати още кораби в Черно море, за да подкрепи Украйна срещу Русия. В интервю за германския в. “Билд” украинският президент заяви, че Владимир Путин иска да анексира цяла Украйна, “за да възстанови старата Руска империя. Крим, Донбас, цялата страна”. “Като руски цар, какъвто се възприема, неговата империя не може да функционира без Украйна. Той гледа на нас като на негова колония”, заявява Порошенко.

НАТО бързо отговори на призивите на украинския държавен глава, че алиансът вече има достатъчно присъствие в района на Черно море.

Заради кризата в Керченския проток Доналд Тръмп отменя срещата си с Путин по време на форума на Г-20 в Аржентина. Американският президент обясни в туитър, че се отказал от срещата заради това, че Москва не е върнала задържаните украински кораби и моряци.

Четвърти руски дивизион от зенитноракетните системи С-400 “Триумф” застъпи на бойно дежурство край границата на Украйна, съобщи ТАСС. Русия планира да разположи в Крим и нов радар от системата за ранно предупреждение за ракетни нападения.