170 кг заразено с Африканска чума месо е било открито вчера. Хванатите в крачка се опитали да пренесат животинските продукти от новите шест огнища, които бяха установени от властите, съобщава земеделският министър Десислава Танева. Припомняме, че преди дни от БАБХ потвърдиха официално, че има нови случаи на Африканска чума по свинете в област Плевен.

В рамките на активно претърсване за болни и умрели диви свине в област Плевен беше открит труп на умряло диво прасе в землището на село Деков, община Белене, област Плевен.

През изминалите няколко дни властите в района отбиваха автомобили по пътя от Белене за Плевен и проверяваха багажниците на всяко превозно средство, за да се предотврати разпространението на заразата. Смята се, че тя е тръгнала от Румъния. „Говорим как трябва всяко движение да се спре и как лесно заразата се пренася. В същото време при откритите шест огнища са хванати коли, които пренасят 170 кг заразено месо в багажника. Целият този поток разнася заразата по пътищата, по които минава”, каза още земеделският министър пред bTV.

Тя заяви, че все още не може да се прогнозират загуби за стопаните на умъртвените животни, защото към момента заразата представлява потенциален риск. „Овладяването на този риск зависи от всички нас – от държавата, местната власт и обществената отговорност на всяко едно лице, което живее в тези райони”, на мнение е Десислава Танева. Държавен фонд „Земеделие” е гласувал бюджет по отношение на обезщетенията.

Тепърва предстои да се уточни как ще бъде разпределен. Предприетите от земеделското министерство мерки за справяне с болестта включват засилен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове, мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, провеждане на информационна кампания, извършване на дезинфекция на площи и продукти, постоянен епизоотологичен надзор, редуциране на популацията от дивите свине и др.