Поредна институция стана обект на хакерска атака, която този път за щастие се оказа неуспешна. Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов потвърди пред БНР, че е бил направен опит за проникване в сайта на институцията.

Неуспешната атака станала през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията. Това автоматично означава само едно - извършителят е бил в района на сградата, когато е опитал да хакне системата. Караджов подчерта, че атаката е спряна и затова не може да каже дали целта е бил сайтът на комисията или базата данни. Според него това е целенасочен опит за саботаж на работата на комисията. Припомняме, че миналата седмица системата на НАП стана обект на хакерска атака през услуга за ДДС.

Тогава изтекоха данните на 5.1 милиона български граждани, а новината стигна и до международните медии. Става въпрос за чувствителна информация - ЕГН, адрес, имена, телефонни номера и имейли и то в по-голямата си част принадлежащи на живи хора. По случая беше стартирано светкавично разследване на служителите на ГДБОП и веднага беше намерен заподозрян - 20-годишният хакер Кристиян Бойков. Младежът е със завидни умения, работи във фирма, занимаваща се с киберсигурност и дори е обучавал служители на ГДБОП по темата.

Още като ученик младежът хакнал системата на МОН, за да покаже и нейните слабости. Кристиян обаче беше категоричен - не е той човекът, хакнал НАП. Става въпрос за набеждаване и евентуално разчистване на сметки. 20-годишният беше задържан за срок от 72 часа, а после беше пуснат под гаранция. Към момента разследването продължава, а той отказва да разкодира личния си компютър за разследващите, тъй като там, по негови думи “се съдържа целия му личен живот”.