Парламентът преодоля президентското вето върху международните договори за F-16 блок 70. Дебатите в пленарната зала продължиха малко над 2 часа. „За“ повторното приемане на ратификацията на международните договори гласуваха 128 народни представители, „против“ – 73 и „въздържали се“ - 3, с което ветото бе преодоляно.

Припомняме ви, че държавният глава върна за ново обсъждане международните договори. Сред мотивите на му са, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание.

Ветото на Румен Радев беше очаквано, след като на няколко пъти той разкритикува параметрите на договора между България и САЩ, като според него страната ни няма да се сдобие с всички необходими въоръжения за изтребителите.

Офертите от САЩ за договорите за доставка на "F-16 блок 70/72" са валидни до 5 септември. Дотогава трябва да са преведени 1.256 млрд. долара. Първите два самолета би трябвало да бъдат получени след 4 години - средата на 2023 г., а още четири - до края на същата година.В първото тримесечие на 2024 г. се очакват последните 2 броя.

За да се осъществи сделката, се наложи правителството да одобри проект за коригиране на държавния бюджет за 2019 г., според което дефицитът в него ще се увеличи с 1.829 млрд. лв.