Осиновените в САЩ българчета са в добро състояние и са под закрила на властите, съобщиха от Министерството на външните работи.

Генералното ни консулство в Чикаго е извършило спешни проверки и съобщава, че сестричките са настанени на безопасно място и са под закрила на шерифския офис на окръг Шенън, щата Мисури.

„Те са в добро състояние, направено им е пълно медицинско изследване, което не е установило наранявания и сериозни заболявания”, допълват от Външно във връзка с информациите из родните медии за малтретирани в щата Мисури деца от български произход, осиновени от американски граждани.

Родителите са арестувани от полицията на Съмърсвил на 8 юли, след което случаят е бил предаден по компетентност на шерифската служба на окръг Шенън.

История като от филм на ужасите е тази на двете сестри близначки, осиновени преди 7 години от двойка американци. В дома на 56-годишния Мак и 40-годишната Мелиса са открити 10 деца - 8 собствени и двете осиновени българчета. До разплитането на ужасяващата история се стига след сигнал на съседи. Те откриват момиче на 14 години далеч от къщата, в която живее. То било мръсно, босо, със сплъстена коса. Краката му били окървавени. Съседите я прибрали и я нахранили. То споделило, че не се е хранило с дни.

Пред социалните детето разказало за системния тормоз от страна на осиновителите. Той се изразявал в наказания, заключване в тъмни или твърде слънчеви стаи с часове и бягане без обувки по чакъл. Момичето било карано също да стои навън в студа, ако не се подчинява.

Други наказания включвали лишаване от храна - забрани към децата да се хранят със сурови зеленчуци като броколи и репички.

Наказанието влизало в сила, ако някое от децата си позволи да иска дреболии - като да се облече, да сложи обувките си или да си вземе душ.

Бащата - Марк Макгрегър ги е удрял с лъжица или шпатула, което потвърдили и другите деца в къщата на ужасите.

Българчетата близначки са имали забрана да искат допълнително храна, която се държала под ключ от родителите. Стаята на момичетата е описана от властите като неподходяща. В нея имало бетонен под с малко пружинено легло с тънък матрак, без възглавници и малко корито с разкъсани дрехи за всяко от момичетата.

Българчето казало, че осиновителите му все пак позволявали на момичетата да имат възглавница, но при добро поведение.