Във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе температурите остават под нулата

Във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе е обявен жълт код за опасно ниски температури за 3 декември, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. Температурите там ще се задържат под нулата през целия ден. Метеоролозите съветват гражданите да бъдат внимателни, тъй като се очакват много ниски температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни, деца и бездомници.

 

В неделя студът взе своята първа жертва. 58-годишен клошар е открит мъртъв сутринта на 2 декември в изоставената сграда на Гарнизонна фурна в Пловдив. Той е намерен от други скитници. Според екипа на Спешна помощ, човекът е починал от измръзване.

Общинският приют за бездомни в Пловдив има 30 места, но те вече са заети. Там бездомните могат да живеят три месеца и получават един път дневно храна. В особено студените нощи за тях се отделят легла и в някои болници на Пловдив. 

 

Кризисният център към Столична община също приютява бездомни хора. През първия ден на декември той подслони 87 души.

 

На 3 декември, над по-голямата част от страната, ще бъде предимно слънчево, след обяд над Западна България с разкъсана висока облачност. В западната половина от Дунавската равнина ще се задържи облачно и мъгливо и там дневните температури ще останат отрицателни -  минус 4° - минус 2°, а в останалата част от страната - между 4° и 9°. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево.