Всеки в автомобилната индустрия търси начин да се възползва от нарастващия интерес към и продажби на пикапи. В това число попадат легендарни марки като Ford, Lamborghini, Bentley, Rolls-Royce и дори Ferrari. Въпреки опитите на всички да създадат нещо различно, остава трудно да се откроят от тълпата. Германският автомобилен производител BMW създаде пикап, който не само не се откроява, а едва се вижда.

На автомобилното изложение Frankfurt Motor Show през следващия месец в Германия, компанията ще представи еднократна версия на автомобила от трето поколение X6 SUV, който е покрит изцяло с веществото вантаблек, което има свойството да поглъща светлината, пише The Verge. То се изработва от влакна на въглеродни нанотръби и е една от най-тъмните субстанции.

Снимка 440529

Източник: bmwgroup.com

За разработването на автомобила, BMW си партнира с компанията Surrey NanoSystems, която преди няколко години попада на материала вантаблек и го използва, за да покрие една от версиите на X6 с нова формула, наречена VBX2.

Прилагането на формулата на веществото за Vantablack X6 сега е усъвършенствана. Автомобилът дава възможност за минимално отражение на светлината, което го прави да изглежда "супер черен", според един от разработчиците от Surrey NanoSystems - Бен Дженсън, пише money.bg.

По думите му докато човешкото съзнание може възприеме модела и очите да го видят след привикване, то на снимки той представлява просто двуизмерно неясно очертание на SUV.

Снимка 440526

Източник: bmwgroup.com

Очаква се Vantablack X6 да предизвика вълнение и интерес на автомобилното изложение във Франкфурт, тъй като боята му е нещо, което със сигурност трябва да се види. Един от дизайнерите на колата Хюсеин Ал-Аттар вижда възможност вандеблек веществото да се използва и за боядисването на следващи SUV автомобили.

"Собствениците на X6 са един от най-екстровертните ни и широко скроени клиенти", добавя Аттар, като е сигурен, че такава промяна би им харесала.

Въпреки че е малко вероятно, ако BMW продължи да залага на нестандартната формула за покритието на своите коли, те определено ще се отличават от останалите.

Снимка 440528