По-малко заплашени ли са пушачите от зараза с COVID-19?

Подобно изследване цитира преди седмица проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни болести.

"В цигарения дим има над 8000 токсични вещества, които имат отношение към рецептора, който прихваща вируса. Никотинът има отношение към този рецептор, но учените са 50 на 50 относно възможността на заразяването", каза пред Нова тв проф. Борислав Георгиев.

СЗО отрече пушачите да са по-предпазени от COVID-19

"Човек, ако е пушач, да не се успокоява, защото вредните вещества в тютюневия дим са изключително опасни", настоя той.

"Следващата стъпка в развитието е въвеждането на бездимните цигари, т.е. това пак е тютюнев продукт, в който има никотин, но тук няма изгаряне, а има нагряване, при което се извлича никотина, а токсичните вещества , които се анализират в големи токсикологични проучвания, намаляват до 90-95% в парата от бездимните в сравнение с цигарения дим. Никой лекар не казва: "Започвайте да пушите". Това не е мода, това е стъпка към отказването", настоя проф. Георгиев.

"Ако тютюнопушенето помагаше против коронавирус, щях да бъда първият пушач", коментира на свой ред пулмологът проф. Коста Костов.

Според него това е "една неуместна научна шега".

"Добре е човек да се оглежда по-широко в научната литература. Аз обикновено търся мета анализи. (…) Не искам да оборвам лесно оборима теза", заключи той.

Според проф. Георгиен не е намаляла заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания, защото инфарктите са същия брой.

"Европейското дружество по кардиология публикува документ, в който се описва възможността коронавирусът да увреди сърцето. Засега има единични съобщения за конкретни състояния. Вероятно като всеки вирус и COVID-19 би имал токсичен ефект върху състоянието на човека", добави още специалистът.

Нов ръст на заразените! Голямо огнище на COVID-19 в тази област!