Зададе ли се епидемия от опасно заболяване, у нас неминуемо се задава друга – по-страшна, епидемия: от несигурност, от объркване, от невъзможност да проумееш на кого да вярваш и какво да игнорираш. Особено когато става дума за ваксините. Така беше при пандемията от ковид, явно така ще бъде и сега – при предепидемията от коклюш…

След смъртта на две бебета от опасното инфекциозно заболяване лекари и институции от няколко дни съветват кой и кога да се ваксинира срещу магарешка кашлица.

Важно е бременните жени да се ваксинират срещу коклюш, категорични бяха експертите Христиана Бацелова и Александър Симидчиев, които обясниха, че така се предават антитела на бебетата.

Това препоръчва и доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение на Инфекциозната болница в София.

„Бременните могат да се ваксинират срещу коклюш, ако искат. По този начин антителата се предават на новороденото и то е предпазено докато навърши два месеца и може да му се сложи ваксина”, каза той.

Проф. Гергана Петрова, началник на Клиниката по педиатрия на Александровска болница, твърди, че медицината е  измислила една много безопасна ваксина, „която е ацелуларна, но имунитетът, който тя дава е много по-слаб. Толкова е безопасна, че това е ваксина, която се прилага и на бременни”. И горещо препоръча на всички бременни в третия триместър да се ваксинират, защото това е единственият начин да предпазят собствените си бебенца преди те да навършат ваксинационна възраст.

Същото обясни и д-р Наталия Габровска, зам.- началник на Клиниката по детска пулмология в СБАЛ “Проф. Иван Митев” - София. "В много държави от Западна Европа, а бременните жени в последния триместър от тяхната бременност се ваксинират срещу коклюш. Това осигурява трансплацентарно на антитела от майката към плода и пази бебето през тези 2 месеца след раждането, когато е изложена на риск от инфектиране. В България това все още не се случва и много се надявам да се сформира една работна група и това решение да бъде обсъдено и е добре да се помисли при възрастните пациенти, сред които има и здрави заразоносители, на всеки 10 години да се поставя нов бустер, както е при ваксините за дифтерия и тетанус", каза тя.

Проф. Тодор Кантарджиев, микробиолог и имунолог, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, се включи в дискусията и заяви, че „семействата, които чакат бебе, трябва да се ваксинират срещу коклюш”. Но той е малко по-предпазлив:

„Лично моето мнение е следното – хубаво е жените да се ваксинират, когато планират майчинството си, преди да забременеят. Ваксината е абсолютно безопасна за бременни, но психическата нагласа е такава, че ако има някаква неудача с бременността, раждането или, не дай, Боже, с детето, винаги ще бъде хвърлена вината на ваксината”.

И сега се появява последното становище отпреди часове. То е на имунолога проф. д-р Андрей Чорбанов, работил по ваксина за дифтерия, тетанус и коклюш в началото на професионалната си кариера. Според него тезата за имунизацията на бременни е "свободни съчинения".

Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни! Нито за бременни

"Родителите изкупиха всичко по аптеките, но тази ваксина не е предвидена за възрастни хора и понякога може да направи проблеми именно заради коклюшния компонент. Използвайки стандартната ваксина за дифтерия – тетанус – коклюш, а не тази за реимунизация: дифтерия – тетанус, възрастните хора поемат риск за много тежки нежелани реакции”, предупреди имунологът.

Вероятно неговото становище ще предизвика тия дни и други специалисти да се изкажат по темата. А през това време не ми остава нищо друго освен да се радвам, че не съм бременна.