На 7 януари 2022 г. се породи притеснението за появата на нов вариант на COVID-19, комбинация от Делта и Омикрон щама на вируса. Той бе наречен Делтакрон.

Учените, които са го открили, са ръководени от д-р Леондиос Кострикис, професор по биологични науки в Кипърския университет.

По данните получени от тях, новият вариант има подобен на Делта щама геном с характеристиките на Омикрон. Екипът заяви, че Делтакрон е идентифициран при 25 лица - някои хоспитализирани, а други в общността.

Въпреки масовото разпространение на тази информация обаче, редица други учени изказват своето съмнение за нейната истинност. Според тях е възможна контаминация при взимането на лабораторната проба.

Едни от поддръжниците на тази теория са д-р Джефри Барет, директор на инициативата за изучаването на геномиката COVID-19 в Wellcome Sanger Institute в Обединеното кралство и д-р Том Пийкок, вирусолог от Imperial College London в Обединеното кралство.

Според някои еволюционни доказателства техните съмнения относно новия щам могат да бъдат потвърдени. Няколко експерти заявиха, че ако Делтакрон реално е нов рекомбинантен вариант, неговите проби биха се събрали в същия клон на филогенетичното дърво на SARS-CoV-2.

Делтакрон, от друга страна, се появява на случаен принцип в няколко клона, което би могло да породи съмнения за налична контаминация на пробата.

След появата на тези съмнения обаче, д-р Кострикис защити своето откритие. Според него заради по-високият процент на заразяване с Делтакрон сред хоспитализирани пациенти, отколкото при нехоспитализирани лица, хипотезата за замърсяване е по-малко вероятна.

Освен това пробите, които са идентифицирани като Делтакрон са били обработени посредсвом много и различни процедури за секвениране, в повече от една държава. Тези процедури намаляват значително вероятността от допускане на лабораторни грешки.

Оттогава екипът от Кипър съобщава в Cyprus Mail за откритието на още 52 случая на Делтакрон. Здравният министър на страната също защити констатациите на изследователите и заяви гордостта си от тяхното революционното изследване, пише puls.

Въпреки необходиимостта от допълнителни анализи, които да потвърдят съществуването на Делтакрон, според малкото налични до момента данни, се предполага, че той не е с толкова сериозна симптоматика и тежко протичане.