Диетоложката Екатерина Новикова съветва или изобщо да се откажем от пърженето, или много внимателно да подходим към избора на маслата.

Проблемът с всички масла е тяхната нестабилност. Малко да се разсеете, тиганът прегрява и от полезно масло се получават трансмазнини. Последните водят до появата на рак.

Основната разлика между всички масла е температурата, при която маслото започва да кипи и пуши. Това е температурата, при която маслото се превръща в трансмазнини и освобождава мастните киселини.

Храните убийци, които консумираме ежедневно

В рафинираното масло тази точка е най-висока. Но вредата от това масло надвишава факта, че то има най-висока точка на кипене.

Използването на рафинирано масло може да доведе до:

- Хормонални нарушения.
- Коронарна болест на сърцето.
- Атеросклерозата.
- Рак и други сериозни заболявания.

Учени от Харвард обясниха вредата на млечните продукти за здравето

Рафинираните полиненаситени масла като ленено, слънчогледово, конопено, сусамово са много нестабилни. Диетоложката съветва те да се добавят към салатите и да се употребяват сурови. 

Диетолози посочиха коя част от пилето е най-полезна и коя най-вредна

Ето и представеният от нея рейтинг на маслата според точката им на кипене:

5) Зехтин Extra Vergin - 160 градуса (това е твърде малко за пържене)

4) Кокосово масло - 177 градуса (също не е подходящо за пържене)

3) Топено краве масло  - 252 градуса.

2) Горчично масло - 254 градуса.

1) Масло от авокадо - 270 градуса.

/zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!