Конвенционалните, монофазни, комбинирани орални контрацептиви по традиция се прилагат ежедневно в продължение на 21 дни, последвани от интервал без хормони от седем дни. Оралните контрацептиви съдържат естроген и гестаген в различни дози и формулировки. 

Чрез удължаване на дните на активното хапче, кървенето може да бъде отложено и да се появят по-малко менструации годишно. Освен, че са удобни и по този начин подобряват качеството на живот на жените, нуждаещи се от контрацепция, режимите на оралните контрацептиви с дълъг цикъл са използвани за лечение на гинекологични заболявания, по-специално тези, които причиняват циклична тазова болка като дисменорхоични състояния и ендометриоза.

Оралните контрацептиви, използвани в дълъг цикъл, т.е. с удължаване на интервалите между периодите без хапчета до повече от 21 дни или напълно без интервал без хормони, предлагат важни ползи. 

Броят на дните на кървене и на проблемите, свързани с менструацията, са намалени. Болката, свързана с ендометриозата, и рискът от рецидив на заболяването след хирургично лечение се намаляват от пероралните контрацептиви, приемани непрекъснато. Доказано е, че рискът от ендометриална хиперплазия не се увеличава.

Традиционно орални контрацептиви са предназначени да доставят ниска доза женски полови хормони, или естроген и прогестерон в комбинация, или само прогестерон, в продължение на 21 дни, с четвърта седмица без никакви хормони. Това оставя време за отделяне на ендометриума, наречено кървене при отнемане.

При типичния 28-дневен цикъл на хапчета активните хормони се приемат в продължение на 21 дни, през което време се наблюдава прогестероново действие върху ендометриума. През следващите 7 дни плацебо позволява безпрепятствено естрогенно действие. Тъй като няма инхибиране на фоликулостимулиращия хормон, естрадиолът се произвежда от яйчниците.

Това води до растеж на ендометриума, който бързо се потиска от активните хапчета. Целта на продължителната или удължена употреба е по този начин да се елиминира растежа на ендометриума, като по този начин се предотвратява кървенето при отнемане. Пробивното кървене се дължи на атрофия на ендометриума, а не на отделяне на ендометриума, тъй като няма удебелен децидуализиран ендометриум, който да се отдели.

Забавянето на периодите за дълго време може да доведе до по-висока честота на пробивно кървене или зацапване - кървене между периодите - което може да бъде неудобно. Това се случва по-често през първите няколко месеца на непрекъсната употреба. Тъй като физиологията се адаптира към непрекъснатия режим на ниски дози, тези явления обикновено намаляват с течение на времето.

Пробивното кървене е по-вероятно, ако жената не успее да вземе хапче навреме или също така използва лекарства, които ускоряват метаболизма на хормоните в противозачатъчните хапчета.

Билковата добавка жълт кантарион също има същия ефект. При повръщане или диария хапчето се абсорбира по-малко ефективно, което може да причини пробивно кървене поради по-ниските хормонални ефекти върху ендометриума.

В случай на неконтролируемо пробивно кървене, може да е по-добре да се премине към типичния 21-дневен цикъл с една седмица неактивни хапчета преди следващия курс на активни хормонални таблетки. Понякога може да е възможно да се спре за три дни след най-малко 21 последователни дни на активните хапчета, за да се позволи появата на кървене. Това трябва да бъде последвано от таблетка с активни съставки за 21 или повече дни, считано от четвъртия ден след спирането, пише puls.

Продължителната употреба на противозачатъчни може да скрие настъпила бременност, при неуспех на контрацепцията. Поради тази причина жените, приемащи орални контрацептиви с продължителна употреба трябва да следят за симптоми на гадене и повръщане без очевидна причина, нова чувствителност на гърдите или необичайна умора.