През настоящата седмица, съветите за пиене на вода по време на високите температури добиват още по-сериозно значение. Градусите се очаква да стигнат, дори преминат 40 в дадени места, затова е логично да се запитаме пием ли достатъчно вода, за да остане хидратиран организмът ни. Какво обаче е точното количество, което да консумираме, според специалистите?

На първо място, е редно да отчетем, че не трябва да се съобразяваме с конкретни препоръки от типа на 1-5 до 2 литра на денонощие. Макар това да е възможен ориентир, всъщност определянето на нормата за всеки човек е спрямо индивидуалното му тегло, като също така отчитаме и пола му. Това е така, защото в женския организъм има 50-55% вода, а в мъжкия - 60-65%.

Това логично означава, че дамите трябва да пият повече вода спрямо мъжете. Сред най-популярните методи за отчитане точното количество е чрез BMR коефициента ни или това от колко калории имаме нужда (базалната скорост на метаболизма) дневно, за да може основните ни жизнени функции да протичат правилно.

На всеки 100 ккал от личния BMR препоръката е да се пият между 80 и 110 милилитра вода. Така, ако BMR ни е 1500 калории на ден, то трябва да приемаме между 1,2 литра и 1,6 литра вода.

Важно уточнение обаче е, че при физиологични загуби, това число се променя, пише vesti.bg. Тоест, количеството следва да се увеличи при физическа тренировка (тогава добавяме от 400 до 600 мл, тъй като при потенето губим вода), както и в горещите летни дни, какъвто е настоящият случай (отново +400 до 600 мл. в повече).

Друг важен фактор е, че при честа консумация на кафе, също трябва да увеличим приема, тъй като кафето е диуретик заради кофеина, който съдържа.

А за финал, как да сметнем BMR коефициента си, вижте тук. И не забравяйте, дръжте организма си хидратиран в горещините.