Двете лекарства срещу COVID под формата на таблетки на двете големи фрамацевтични компании - "Мерк" и "Пфайзер", ще бъдат разглеждани на утрешното заседание на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Едното е Молнупиравир, което Великобритания вече разреши и прилага, а другото е Ритонавир, обясни проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарствата

И двете имат отлична ефикасност, проведени са много проучвания, като едното намалява риска от хоспитализация и тежко протичане в над 80%, а другото - над 60%, сподели той пред БНТ.

Кои са регистрираните медикаменти в битката срещу ковида в Европа?

По думите му те спират репликацията на вируса и неговото размножаване, както и засягане на организма.

"Тези лекарства ще са налични вероятно в първото тримесечие на 2022 г. Много държави са поръчали и са резервирани количества, затова не трябва на 100% да разчитаме на тях", обясни проф. Гетов.

За да бъдат задоволени нуждите на държавите по-бързо, според него би било добре временно фармацевтичните компании да прехвърлят правата и лиценза си върху генерични компании, като има работни групи, които активно работят за това, но за момента такова решение няма.

България обаче се е включила отново в обща поръчка на ЕС за закупуването им, което вероятно ще намали и цената на курса за лечение, което по първоначална информация е 700 долара на курс, но според проф. Гетов може да падне до 1000 лв. в България след общата поръчка.

Остава въпросът да се реши кой да ги получава и кой да ги изписва. Иначе ще могат да се прилагат при всички над 12 г. и над 40 кг.

Той уточни, че и двата медикамента са част от противовирусните терапии, които се използват в тройни и четворни комбинации в лечението на ХИВ инфекцията.

"Но така, както се справихме с ХИВ и го направихме хронично заболяване, сме далеч от стъпката, в която COVID ще стане хронично, защото той има други клинични симптоми", допълни още експертът.

Проф. Гетов припомни, че вече има одобрена терапия с моноклонални антитела - едната е коктейл от тях, а другата е самостоятелна, като страната ни е поръчала от тези лекарства достатъчни количества.

Всичко това обаче не отменя нуждата от ваксинация, категоричен е обаче той.