Бебе с изключително рядка малформация на белия дроб беше спасено след съвместните усилия на лекари от две лечебни заведения – „Майчин дом” и болница „Щерев” в София. След стриктно наблюдение и успешна операция, малката Вилиана проплакала преди няколко дни.

Малформацията – белодробна секвестрация – е рядко срещана у нас. Изразява се в затруднения в дишането, а в случая и с изместване на сърцето в дясно. Въпреки сложността на състоянието, плодът е спасен. Сега малката Вилиана остава под наблюдение в болницата. Майка й чула диагнозата, когато е била в 20-а седмица от бременността си.

Първи думи на майката, родила близнаци на две различни места в Пловдив

Статистиката показва, че случаите като този на Вилиана са едва 0.1%. Обикновено съветът на лекарите е прекратяване на бременността. Медиците обаче преценяват, че бебето има шанс за живот. След няколко прегледа става ясно, че няма да се наложи вътреутробна интервенция.

„Момичето дойде при мен след 4 мнения за прекъсване на бременността. Аз й казах, че ще се борим за това дете докрай”, обясни доц. Петя Чаеева, МК „Д-р Щерев”.

Лекарите от „Майчин дом” поели грижите за майката и бебето.

Оперираха бебе със сърдечен проблем след 7 месеца чакане

„Взехме решение да направим цезарово сечение. Избрахме сериозен екип, за да имаме накрая здрави майка и бебе”, поясни пред "Нова" проф. Иван Костов, директор на УАГБ „Майчин дом”.

„След раждането започва прогресираща дихателна недостатъчност. Налага се интубация, вече активна реанимация и наблюдение. Постепенно прогресира състоянието, до степен, че детето стана много нестабилно. Наложи се консултация с детски кардиолог, видя се, че е с тежка белодробна хипертония”, коментира неонатолога д-р Даниела Горанова.

Уникална за България операция: Лекари поставиха стент на новородено

72 часа след раждането състоянието на детето се стабилизира.
  „На 8 ден то вече е екстубирано. Вече се храни с биберон и не е на антибиотик. Максимално искаме да се стабилизира и да го насочим към детските гръдни хирурзи”, допълни Горанова.
„Наистина положихме много усилия и се радваме, че тази история има щастлив завършек”, заключи д-р Костов.