Омазняването на черния дроб (чернодробна стеатоза) е глобален проблем с нарастваща честота. Свързва се както с прекомерната консумация на алкохол и други токсични за черния дроб субстанции, така и с повсеместното затлъстяване на населението и повишения брой случаи на диабет тип 2 в световен мащаб. 

Чернодробната стеатоза заедно със заболявания като неалкохолен стеатохепатит и чернодробна фиброза се включват в комплекса на Метаболитно-асоциираното затлъстяване на черния дроб (MAFLD). Те бавно и незабелязано могат да доведат до сериозни усложнения като чернодробна цироза и карцином на черния дроб. Това заяви гастроентерологът от УМБАЛ Каспела д-р  Деян Радев. 

Според най-новите проучвания около 30% от населението може да е засегнато от този проблем. Понякога това са дори слаби пациенти без обективни данни за затлъстяване или диабет. 

Лечението на чернодробното затлъстяване винаги започва с индивидуална диета, достатъчна физическа активност и цялостна промяна в начина на живот. Към тези мерки може да се добави и медикаментозно лечение, като към момента обект на проучвания са множество нови обещаващи терапии. 

Основно правило в храненето при това заболяване е редуцираният калориен прием, като с предимство са нисковъглехидратните пред нискомазнинните диети. Проучванията показват, че хората консумиращи храни богати на наситени мазнини и холестерол страдат по-често от чернодробно омазняване спрямо тези хранещи се с полиненаситени мазнини- зехтин, риба, кокосово масло, авокадо и др. Диетите с ниско белтъчно съдържание също могат да доведат до чернодробна стеатоза. 

„Най-добре проучена и доказала се във времето остава средиземноморската диета, която включва предимно зеленчуци, плодове, зърнени храни, зехтин, ядки, бяло месо - риба и пилешко и ограничава консумацията на млечни продукти, червено месо, захарни изделия и преработени храни.“, пояснява д-р Деян Радев. 

Диагностицирането на чернодробната стеатоза и възпаление винаги започва с ехографски преглед и лабораторни тестове.

Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ Каспела разполага с ехографски апарати от последно поколение на водещи производители- Hitachi Aloka, Philips, Esaote. Освен рутинната ехография те предлагат и софтуер за качествена и количествена оценка на чернодробната стеатоза и фиброза- pSW и 2D еластография, QAI - количествена оценка на чернодробното омазняване. 

Ехографското изследване чрез тези методи е бързо, безболезнено за пациента и без дискомфорт или лъчево натоварване.