Наскоро учените са направили значителна крачка напред в разбирането на депресията, като са изследвали нашата доста необичайна характеристика - телесната температура. Констатациите им се основават на данни от близо 21 000 души от 106 държави, които са били проследявани в продължение на седем месеца. Това мащабно проучване разкрива следната връзка: хората, които страдат от депресия, често имат по-висока телесна температура в сравнение с тези, които не се чувстват депресирани, пише ScienceAlert.

Въпреки че новото изследване на учените не ни позволява да направим заключение дали повишаването на телесната температура причинява депресия или обратното, то разкрива нови възможности за лечение и профилактика на това заболяване. Идеята, че регулирането на телесната температура може потенциално да облекчи симптомите на депресия, е нов подход, който може да помогне на милиони хора по света.

Ашли Мейсън, психиатър от Калифорнийския университет в Сан Франциско, подчертава уникалността на тази научна работа. Това е най-мащабното изследване до момента на връзката между телесната температура, измерена с помощта на самооценки и носими сензори, и депресията. Глобалният мащаб на извадката от участници придава значителна тежест на получените резултати.

Изследователите предлагат няколко обяснения за връзката между телесната температура и депресията. Това може да се дължи на метаболитни процеси в тялото, произвеждащи излишна топлина, неправилно функциониращи охлаждащи механизми или дори обща първопричина като психически стрес или възпаление, което засяга и двата аспекта независимо един от друг.

Това заключение се основава на резултатите от предишни малки проучвания, които показват, че дейности като вземане на гореща вана и сауна, които повишават телесната температура и предизвикват изпотяване, могат да облекчат симптомите на депресия. Мейсън отбелязва, че нагряването на тялото може да доведе до по-дълготрайно намаляване на телесната температура, отколкото методите за директно охлаждане, като например ледени бани. Това наблюдение подсказва възможността за избор на време за топлинни процедури за ефективен контрол на депресията въз основа на наблюдение на телесната температура.

Проучването е установило също, че по-тежките депресивни симптоми са свързани с по-висока средна телесна температура. Открита е също така връзка между по-високите резултати за депресия и по-ниските дневни колебания в телесната температура, въпреки че това не е било статистически значимо.

Тъй като депресията засяга около 5% от световното население, търсенето на ефективни методи за лечение става все по-належащо. Степента на депресия продължава да нараства в много страни и перспективата за прост и нов подход за лечение, фокусиран върху регулирането на телесната температура, предлага искрица надежда за милиони хора.

Превод: GlasNews.bgСнимка: Getty Images