В неотдавнашния дебат относно обещанията за Нова година експертите изразиха загриженост относно популярната цел за увеличаване на физическата активност. Според скорошно проучване много хора се стремят да повишат нивото си на физическа подготовка, но експертите предупреждават да не се прекалява. Те подчертават, че това може да доведе не само до физически, но и до психически проблеми, включително загуба на мускулна маса, промени в настроението и дори наддаване на тегло в дългосрочен план, пише Daily Mail.

Даниел Грей, сертифициран треньор по хранене и личен треньор, подчертава опасностите от прекомерните упражнения, особено когато се комбинират с диета, което може да доведе до сериозни заболявания като хранителни разстройства.

Тялото получава енергия от въглехидратите, превръщайки ги в глюкоза. Недостатъчният прием на въглехидрати обаче кара тялото да изгаря мазнини и да произвежда кетони. Въпреки че малки количества са безвредни, излишъкът може да доведе до състояние, което е особено опасно за хората с диабет тип 1.

Нещо повече, екстремното физическо натоварване може да причини рабдомиолиза, която причинява навлизането на вредни вещества в кръвта и може да доведе до бъбречна недостатъчност. Жените могат да получат ранна остеопороза, а мъжете могат да получат намалено либидо. С течение на времето имунната система също може да бъде компрометирана.

За да се избегнат тези рискове, експертите препоръчват балансиран и постепенен подход към фитнеса. Те съветват да си поставите реалистични цели, като наемане на треньор или постепенно и внимателно увеличаване на броя на дните за обучение. Много е важно да слушате тялото си и да правите необходимите почивки. Подходът на „авариен резерв“, който ви позволява да правите случайни почивки, когато почувствате, че имате нужда, ще ви помогне да останете мотивирани и да предотвратите прегарянето.

Стремежът към подобряване на здравето и фитнеса е похвален, но е важно тези цели да се постигат разумно и устойчиво, заключават експертите.

Превод: GlasNews.bgСнимка: Unsplash