Оризът е основен продукт в диетата на много хора. Той е наситен, евтин и е отлично и нежно вкусово допълнение към много различни ястия и десерти. Въпреки това най-вече белият ориз не е подходящ за нуждите на всички хора. Например хора, които се опитват да консумират по-малко въглехидрати или калории, може да желаят по-лека алтернатива като целина. Освен това, заместването на ориза с алтернативи, може да добави разнообразие в хранителния режим.

1. Карфиолът е чудесна нисковъглехидратна и нискокалорична алтернатива на ориза. Около 57 г карфиол съдържа 13 калории, а същият грамаж ориз съдържа 8 пъти повече калории. Може да се приготви карфиолен ориз - трябва да се нареже глава карфиол на няколко части и да се настърже с ренде или с кухненски робот. Карфиолът може да се готви на среден огън с малко мазнина до омекване.

2. "Оризът" от броколи е подобен на кариоления ориз и сходното съдържание на калории. Богат е на витамин Ц. 57 г броколи осигуряват повече от 25% от препоръчителната дневна доза витамин Ц. Те могат да се нарежат с кухненски робот или настържат на ренде, след което да се задушат.

3. Киноата представлява семе, което не съдържа глутен и е с по-високо съдържание на протеин от ориза. Киноата, сварена в количество от 90 грама, съдържа четири пъти повече протеини в сравнение със същото количество сварен ориз. Тя съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае и е чудесен избор за всички вегетарианци. Източник е на магнезий и мед, които участват в здравето на костите и забързват метаболизма.

4. Ечемикът е вид зърнена култура, която е близка на пшеницата. Външността му напомня на овес и има характерна текстура със землист вкус. Със своите приблизително 100 калории в около 81 грама варен ечемик, той предлага сходен енергиен принос като равното количество бял ориз. Въпреки това, ечемикът се отличава с по-високо съдържание на протеини и фибри. Ечемикът е богат на различни хранителни вещества. Около 80 грама предоставя над 10% от дневната препоръчителна доза ниацин, цинк и селен. За приготвянето на ечемик, е нужно да се вари един дял олющен ечемик в четири дяла вода, като се намали температурата след кипенето и се остави да се вари за приблизително 25–30 минути, докато ечемикът омекне. Преди сервиране, излишната вода трябва да се отцеди, пише puls.

5. Използването на нарязано зеле е отлична алтернатива на ориза. Зелето е храна с ниско съдържание на калории и въглехидрати с мек вкус, който пасва на много кулинарни стилове. То е богат източник на витамини C и K, като само половин чаша (75 грама) осигурява съответно 31% и 68% от дневната препоръчителна доза. Витамин К е изключително важен за регулирането на кръвосъсирването и кръвообращението, както и за здравето на костите. За приготвяне на нарязано зеле, може да се нареже на ситно с нож или с помощта на кухненски робот и да се задуши с малко олио на умерен огън, докато стане меко.