Пандемията от новата коронавирусна инфекция вече е повече от година. И през цялото това време как протича заболяването при децата остава загадка. Обикновено инфекцията засяга предимно тези, които са стари или малки. Но Sars-cov-2 се оказа по-различен. Той наистина се оказа по-опасен за възрастните, отколкото за младите хора. А децата сякаш бяха заобиколени. През първите седмици на пандемията се смяташе, че децата най-често се разболяват много леко или дори напълно безсимптомно носят нова коронавирусна инфекция.

Но с течение на времето стана ясно: не всичко е така, както изглежда. И covid удря не само белите дробове, но може да засегне почти всеки от органите. И дори лесно прекаран, впоследствие може да се почувства с редица неприятни и дори тежки последици. Освен това, според някои наблюдения, при лек ход на заболяването, посткоидният синдром се появява в преобладаващото мнозинство от случаите и протича почти по-зле от самото заболяване. Но ако това се наблюдава при възрастни, има ли подобно тежко „ехо“ на заболяването при деца?

Понастоящем децата са диагностицирани с рядко, но сериозно заболяване, свързано с COVID-19, според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Засега за него не е измислено кратко име и в медицинската литература се изписва като Мултисистемен възпалителен синдром при деца, или MIS-C.

Скритата заплаха на постковида за деца

Лекарите от първа детска болница в Санкт Петербург също заявиха, че децата по време на пандемията са започнали да страдат от необичайни за тях състояния.

Оказва се, че covid при децата често се крие под прикритието на остра респираторна вирусна инфекция, но по-късно се заявява. Ситуацията е наистина загадъчна: PCR цитонамазките при млади пациенти са чисти, няма специфични IgM антитела в кръвта, което би означавало остър стадий на заболяването. Но след известно време IgG титърът показва, че детето е имало covid.

Елена Плотникова, стационарен лекар в болницата в Санкт Петербург, признава, че децата са болни и са тежко болни - и това се вижда. При тях, както и при възрастните, страдат органите на хемопоезата, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт и нервната система. Работата на сърцето се нарушва, те са измъчвани от конвулсии, болки в корема, съставът на кръвта се променя сериозно. И само тестовете за IgG антитела направиха възможно да се установи, че, оказва се, деца с толкова широки и неприятни клинични симптоми преди това са страдали от covid.

ВАЖНО! Ако при възрастни усложненията след covid се появяват, като правило, незабавно, то при децата това е често месец или дори шест месеца по-късно.

Педиатрите от детската болница в Санкт Петербург казват, че никога не са срещали подобно нещо в практиката си. Следователно няма прогнози за това как ще се развие по-нататък синдромът на посткоидното детство. Тук са важни здравата бдителност и индивидуалният подход към лечението.

Снимка: Shutterstock

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ДЕЦА И ЮНОШИ СЛЕД КОВИД?

За да се установи посткоиден синдром при деца и юноши на възраст под 19 години, е достатъчно два симптома да съвпадат. Процентът показва честотата на симптома.

- конюнктивит 89%

- червени сухи и напукани устни 54%

- увеличение на лимфните възли на врата и мезентерията (храносмилателния орган) 60%

- обрив по ръцете 57%

- неврологични разстройства 31%

- затруднено дишане 65%

- различни нарушения в работата на сърцето 100%

- стомашно-чревни нарушения (диария, повръщане или коремна болка) 83%

- треска за повече от 4 дни, астения (загуба на сила, умора, слабост, импотентност) 100%

Кой е в рисковата група?

Защо някои деца развиват посткоиден синдром, докато други не, лекарите не могат да кажат. Струва си обаче да припомним, че съществуват определени рискови групи деца по отношение на възможния тежък ход на covid и тук предпазните мерки определено няма да бъдат излишни.

Децата на възраст под 1 година са склонни към по-тежко протичане на covid. Други деца, независимо от възрастта, също са изложени на риск, ако имат следните условия:

- Астма или хронично белодробно заболяване;

- Диабет;

- генетични, неврологични или метаболитни заболявания;

- Сърповидно-клетъчна анемия;

- вродени сърдечни заболявания;

- Имуносупресия (имунната система е отслабена поради заболяване или лекарства);

- Деца с множество хронични заболявания;

- Затлъстяване.