"Диагнозата (на Стойчо Кацаров) идва от лъжа, но един лекар не може да не прави разлика между диагноза и заглавие на клинична пътека", обяви пред bTV завеждащият Клиниката по вътрешни болести на "Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов.

Повод за неговото изявление е твърдението на служебния здравен министър от вчера, че от "Пирогов" са му издали фалшива диагноза.

Д-р Петров каза конкретния повод за отстраняването на шефа на "Пирогов"

А днес доц. Атанасов опроверга неговите твърдения, макар и с известна болка и горчилка.

"Направих го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов, продаде ме за дребни политически дивиденти", посочи медикът и отбеляза, че със служебния министър на здравеопазването са дългогодишни семейни приятели.

"Направих го, за да не плаща скъпи изследвания", заяви Атанасов.

А пред БНТ бившият вече шеф на болницата проф. Асен Балтов, който бе освободен от поста заради разкрити от НЗОК нарушения, обяв, че новият член на борда на директорите в "Пирогов" е искал епикризите от всички протоколи за последните 5 г. на съвета на директорите.

"Аз изключително учуден казах: "Вижте какво, това е невъзможно, няма как да ви дам копие от всички протоколи на съвета на директорите за последните 5 г., това е търговска тайна", обясни проф. Балтов.

"Според мен този човек е "къртица" на министъра и зам.-министъра", настоя той.

Проф. Балтов категоричен: Не източваме НЗОК! "Пирогов" се вдигна на протест

"След като е направена равносметка на месеца, се оказва, че харчовете по време на пандемията за ковид епидемията, когато лекувахме с повече от 500 легла, ние сме похарчили над 8,5 млн. за лечението на пациентите. Имайки предвид, че това е заболяване, което не беше ясно, тези разходи бяха абсолютно наложителни, ние не сме се опитвали по никакъв начин да спестяваме, за да правим полумедицина", каза още Балтов.

Бившият директор на "Пирогов" подчерта, че не е имал никакъв контакт с министър Кацаров.

"Министърът на здравеопазването се оказа, че е един бивш председател на една неправителствена организация, която дойде в министерството със своите хора, почна да прави проверки в големите държавни структуроопределящи болници, немалко отговорни за всички преминали вълни и почна една по една болниците да ликвидира ръководството - "Лозенец", "Александровска", "Пирогов", отбеляза професорът.

Той също подчерта, че с колегите му от болницата се присъединяват към искането на БЛС за оставката на шефа на Здравната каса проф. Петко Салчев.

Медици от "Пирогов" и днес излизат на протест в подкрепа на уволнения директор на спешната болница. Те са възмутени и от обвиненията в злоупотреби от страна на "Пирогов".