Международен екип от учени от САЩ и Канада доказа, че пристрастяването към канабис увеличава риска от инсулт и инфаркт с приблизително 60%.

Въпреки че марихуаната е легална в много страни, последствията от нейната консумация са сериозен проблем. Учените са установили, че хората със зависимост от канабис имат 60% по-висок риск от сърдечни заболявания. Това се доказва от статистика, събирана в продължение на осем години въз основа на наблюдения на 60 хиляди канадци.

При половината от тях са диагностицирани сърдечни патологии, а след това резултатите са сравнени с другата половина от участниците, които не са употребявали марихуана. Резултатите са интересни: от началото на 2012 г. до края на 2019 г. 721 наркозависими пациенти са имали сърдечни проблеми. Това са предимно гърчове, аритмии и периферни съдови заболявания.

Освен това тези, които не страдат от психично разстройство или не са ходили на лекар през предходните шест месеца, както и тези, които не приемат лекарства за основни заболявания, също са изправени пред подобни проблеми. Към днешна дата учените не могат да кажат със сигурност как марихуаната причинява сърдечни проблеми. Това може да се дължи на активиране на ендогенната канабиноидна система, която се състои от ендоканабиноиди, техните рецептори и сложни низходящи сигнални пътища.

Веднъж попаднали в кръвния поток, канабиноидите активират свързаните с G-протеин канабиноидни рецептори, които след това предизвикват последващи реакции в тялото, като тахикардия, вазоспазъм и натрупване на тромбоцити, пише Naked Science, цитирайки списанието Addiction.

Снимка: istockphoto.com / Magnifical Productions