Колектив от учени, установи, че SARS-CoV-2, причинителят на COVID-19, инфектира и клетки от устната кухина. В проучване, публикувано на 25-ти март 2021 г., в онлайн издание на Nature Medicine, се съобщава, че слюнката на хора, инфектирани с COVID-19 съдържа високи нива на вируса.

Всеизвестно е, че горните дихателни пътища и белите дробове са основните места за инфектиране на SARS-CoV-2. Съществуват обаче доказателства, че вирусът може да инфектира клетки и от други части на тялото-храносмилателна система, кръвоносни съдове, бъбреци, а най-новото проучване твърди, че и клетките на устната кухина. С възможността на вируса да инфектира голяма част от органите и системите в човешкия организъм, може да се обясни богатата симптоматика, която се проявява при развитие на заболяването. 

Оралната симптоматика на заболяването се изразява в загуба на вкус и обоняние, сухота в устата, формиране на орални лезии. 

Учените смятат, че слюнката може да играе ключова роля в трансмисията на SARS-CoV-2 от инфектирани клетки в устната кухина към белите дробове и храносмилателната система. 

Търсейки пътя, по който вирусът е достигнал слюнката, учените правят извода, че е напълно възможно, това да е от заразени клетки в самата устна кухина. Авторите посочват, че това откритие ще направи диагностиката чрез изследването на проби от слюнка толкова надеждно, колкото и назалните проби.

При хора с COVID-19, които имат респираторна симптоматика, е възможно вирусът в слюнката им да се появи от назалния дренаж или от храчките от белите дробове. Но друг е въпросът откъде идва вирусът в слюнката при пациенти без респираторни симптоми. Учените смятат, че вирусът в слюнката, се появяват в следствие на инфектиране на самите клетки в устната кухина. 

Спазвайки следните съвети и насоки и за добра орална хигиена, ще защитите себе си и близките си от развитието на вируса.

Никога не споделяйте четката си за зъби

Каквото и да се случва, в каквато и ситуация да попаднете, не споделяйте четката си за зъби с когото и да било! Независимо дали това е вашият партньор, родител, дете, приятелка, четката за зъби е за индивидуално ползване.

Това е един от възможните начини за предаване на вируса от човек на човек. Освен вируса на COVID-19 с употребата, дори и веднъж, на една и съща четка за зъби, рискувате да пренесете в устата си бактерии, които до момента не са съществували там. Използването на една и съща четка ще увеличи вида и количеството на микробното число в устната кухина. Като резултат може да се наблюдава развитие на кариозни процеси, пародонтални заболявания, афтозни и стоматитни заболявания, вирусни и инфекциозни заболявания. 

За по-голяма предпазливост и профилактика, убедете се, че главата на четката за зъби се намира на по-голямо разстояние от четките за зъби на останалите от семейството. Най-добре е да бъде самостоятелно държана, прибрана в кутийка или със сложено капаче на нея, пише puls

Използвайте вода за уста

Ежедневната употреба на вода за уста ще подпомогне добрата орална хигиена. Вечер след измиване на зъбите, жабурете устата с вода за уста. Тя ще предпази венците ви от възпалителни заболявания и ще намали микробното число.

Сменяйте редовно четката си за зъби 

Важно е да подменяте четката си за зъби, ако е механична или главата на четката си, ако е електрическа, на всеки 3 месеца. Желателно е и в по-ранен срок, ако забележете, че влакната са се износили, огънали и изкривили. След преболедуване четката за зъби трябва задължително да бъде подменена.

Тази честа смяна ще доведе до по-добро почистване на зъбите, по-малка трансмисия на вируси и бактерии. Огънатите и изкривени влакна на главата на четката не функционират правилно и не почистват добре. 

Ако сте заболели от коронавирус, то след оздравяване, сменете задължително четката си за зъби. Това правило важи и за всяко едно преболедуване.