Днешните 15-годишни младежи често изглеждат като на 20 или дори повече години. Докато техните родители на същата възраст все още са били смятани за деца, днешните младежи вече не могат да бъдат наречени такива. Разликите се забелязват не само във външния вид, но и в поведението. Разбира се, това не се отнася за всички тийнейджъри, но ако обърнете внимание, тази тенденция е добре забележима – тя е много ясно изразена. Подобна промяна в обществото не би могла да мине без вниманието на учените, затова те отдавна са изследвали това явление от всички страни и могат да му дадат обяснение от научна гледна точка. Съвременните младежи изглеждат по-възрастни от годините си по няколко причини едновременно. Основно това е резултат от промените в заобикалящата ни среда и е съвсем нормален и очакван процес.

Какво е акселерацията

През последните 150 години се промениха не само тийнейджърите, но и всички хора като цяло. С всяко следващо поколение все по-често се забелязва, че човешкото тяло се развива все по-бързо. В науката този процес се нарича акселерация.

Еволюцията на съвременните хора

Преди около 100 години 25-годишните мъже са били средно с 8 сантиметра по-ниски от хората на същата възраст днес. Да, с времето хората стават по-високи. Заедно с увеличаването на ръста се променя и възрастта на пубертета. През 60-те години на XIX в. тази важна промяна в женското тяло настъпва на 16-годишна възраст. Днес, според различните източници, пубертетът може да настъпи още на 10-годишна възраст.

Преди време се смяташе, че човешкото тяло се оформя окончателно на 20-годишна възраст при момичетата и на 22-годишна възраст при момчетата. Днес обаче това става съответно на 16 и 18 години. Ранният пубертет значително е увеличил периода, в който момичетата и жените могат да станат майки. Счита се, че в съвременния свят менопаузата настъпва и на 50-годишна възраст. Преди това жените не са могли да имат деца още при навършване на 40-годишна възраст.

Днешните хора порастват по-рано, като и старостта идва по-късно. Смята се, че днес човек може да се нарече стар средно след 65-годишна възраст. Но е важно да се отбележи, че възрастта на остаряване зависи до голяма степен от мястото, където човек живее. В Япония много хора запазват младежкия си вид в продължение на много десетилетия и често остаряват след 75-годишна възраст. Но в Папуа Нова Гвинея, поради ниския стандарт на живот, хората могат да бъдат наречени стари още на 45 години.

Въз основа на всичко гореизложено се оказва, че днешните тийнейджъри изглеждат по-възрастни от годините си заради ранния пубертет и по-ранното формиране на тялото. Те, от своя страна, са доказателство за ускоряването на човешкия организъм.

Защо хората са станали по-големи и по-силни

Младите хора изглеждат по-възрастни заради акселерацията, но какво я причинява? Според учените хората стават по-големи и преминават през пубертета по-рано по няколко причини едновременно.

На първо място, активният растеж на хората е свързан с факта, че в съвременния свят всички живеем в комфортни условия. В началото на ХХ век на много хора се е налагало вечер да седят под светлината на свещи, но днес почти всяка къща има електрическо осветление. По този начин светлата част на денонощието за нас е станала по-дълга. Благодарение на отоплението не страдаме от студ. Освен това повечето от нас имат достъп до качествени лекарства и страдаме от болести много по-рядко при това за по-кратко време.

Освен това ставаме по-големи и по-силни благодарение на разнообразното хранене. Независимо от това, което казват вегетарианците, месото е много важно за растежа на човека, а в съвременния свят го има много. Днес можете да си купите говеждо или пилешко месо във всеки магазин близо до дома ви. Въпреки това хората с вегетарианска диета също могат да растат бързо, защото много от веществата, необходими за растежа, могат да се набавят от алтернативни източници, които са в изобилие в растителните магазини.

Защо преди хората са остарявали по-бързо

В миналото нашите родители и баби са изглеждали по-възрастни от възрастта си поради ниското ниво на медицината. Те просто не са имали достъп до повечето лекарства и продукти, с които да се грижат за външния си вид. Освен това в онези времена много хора са били пристрастени към цигарите, но днес все повече мъже и жени се отказват от този навик, а някои дори не са започнали да пушат, пише kaldata.com. Досега това бяха по-скоро изключения, но се забелязва тенденция хората все повече да се грижат за своето здраве.

Ако се вгледаме в старите снимки можем да забележим, че хората изглеждат много по-стари за възрастта си. Така например студентите от 1-ви курс изглеждат като 30 годишни мъже и жени. Могат да се видят бръчки по челата, кожата е груба, а дрехите са почти същите, като тези на по-старшото поколение. Учените се заеха с този феномен и сега публикуваха съответния материал. Основният извод е, че повечето от жителите от 20-ти век са били с по-лошо здраве поради по-ниското ниво на медицината и фармацевтиката от тези времена.