В криминалните романи и сериали случаят винаги се разрешава, но не е така в реалността. Понякога дори и модерните технологии и опитните полицаи не могат да разплетат мистерии като следващите.

1. Мистериозното изчезване на Зеб Уейн Куин

На 2 януари 2000 г. 18-годишният Зеб се разбира със свой колега – Робърт Оуенс, да отидат да разгледат няколко коли в автокъща. Тръгват нататък с отделни две коли, но по едно време Зеб дава сигнал на Робърт да отбие. Казва му, че е получил съобщение на пейджъра си и трябва да се обади по телефона. Когато се връща, Робърт казва, че Зеб бил много разтревожен и побързал да си тръгне.

След това момчето изчезва безследно. Два дни по-късно Зеб уж се обажда в супермаркета, в който работи, и казва, че е болен, затова няма да дойде на работа. Служителят, който приема обаждането, се усъмнява, защото гласът не звучал като този на Зеб. Оказва се, че обаждането е било от Робърт, който твърди, че просто е искал да направи услуга на Зеб.

Няколко дни по-късно откриват колата на Зеб. Фаровете ѝ са пуснати, на задното стъкло с розово червило е нарисувана уста и две удивителни, но най-странното е, че вътре намират кученце, както и вещи, които не са на Зеб.

В продължение на години няма развитие и случаят остава нерешен, докато през 2015 г. Робърт Оуенс не е осъден за двойно убийство. Тогава разследващите полицаи откриват съмнителни останки от дрехи и вероятно от кости под парче бетон в имота на Оуенс. През 2017 г. Оуенс е осъден и за убийството на Зеб, но тялото не е намерено, а мотивът за убийството не става ясен, защото Оуенс отрича и до днес.

2. Какво се е случило с Брандън Суонсън?

На 13 май 2008 г. 19-годишният колежанин Брандън Суонсън празнува със свои колеги приключването на пролетния семестър. Малко след полунощ на 14 май той катастрофира леко и колата му пада в канавка. Брандън е невредим и излиза от колата. Обажда се на родителите си и казва, че не знае къде точно се намира, но им дава приблизителното си местонахождение.

Родителите му веднага тръгват, за да го вземат, но когато пристигат на мястото, не откриват Брандън и затова му се обаждат отново. Брандън разговоря с родителите си 45 минути, докато се опитва да разбере къде е. По време на разговора им младежът казва, че вижда градски светлини и ще тръгне в тази посока. Изведнъж обаче извиква „Мамка му!“ и разговорът веднага прекъсва.

По-късно полицията открива колата му на цели 40 км от мястото, на което Брандън е предполагал, че се намира, но от него няма и следа. Телефонът му е включен още 2 дни, но никой не отговаря.

Една от версиите е, че е паднал в река, която се намира близо до катастрофата, но така и не откриват тялото му, въпреки продължителното и щателно търсене.

3. Мистериозната смърт на Джонатан Луна

През декември 2003 г. адвокатът Джонатан Луна е открит мъртъв при много мистериозни обстоятелства – бил е намушкан 36 пъти със собствения си джобен нож, а след това се е удавил, близо до мястото, на което е оставил колата си.

Първата версия е за самоубийство, защото се оказва, че Джонатан е бил затънал в дългове, освен това повечето рани са много повърхностни, сякаш Джонатан се е колебаел дали може да сложи край на живота си.

Но в крайна сметка компетентна комисия обявява смъртта му за убийство, защото Джонатан е прекосил два щата с колата си, но без да вземе очилата си, въпреки че е имал много лошо зрение. Освен това по-голяма част от кръвта в колата му е на задната седалка, което означава, че раненият Джонатан е бил отзад, докато някой друг е карал.

4. Какво се е случило с Джими Хофа?

През 1975 г. Джими Хофа е изключително влиятелен човек, един от ръководителите на Американския профсъюз на работниците. Хофа обаче изчезва мистериозно на 30 юли. В същия ден той се обажда на жена си и казва, че са го изиграли, защото е трябвало да се срещне с двама мафиоти, но те не се появяват. Впоследствие се оказва, че двамата са били в друг град по време на изчезването и изобщо не са виждали Джими.

След като се обажда на жена си, той продължава нервно да чака, докато не решава да се обади на свой близък приятел – Луи Линту, и отново да се оплаче от закъснението. Неговият приятел му казва да не се ядосва и да мине през офиса му, за да се видят. Хофа казва, че ще тръгне към офиса му и затваря телефона. Той обаче нито се вижда с Луи, нито се прибира у дома. На следващия ден Луи открива колата му, незаключена, на паркинга на ресторанта, където е имал среща с мафиотите, които впоследствие разказват, че не са имали насрочена среща с Хофа.

Има много теории за смъртта му, но никоя не е потвърдена.

През 1992 г. излиза филмът „Хофа“, в който Джими Хофа е изигран от Джак Никълсън, а тази година ще видим и филма на Мартин Скорсезе – „Ирландецът“, в който изчезналият ще се играе от Ал Пачино.

5. Къде е малкият Гарнъл?

Майката на малкия Гарнъл Монро е в затвора, а баща му не проявява никакъв интерес към него, затова момчето първоначално живее с баба си и дядо си. Впоследствие неговата леля Белинда, която няма свои деца, проявява желание да се грижи за него и останалите роднини го оставят под нейна опека. За последно Гарнъл е видян през 2002 г., когато е на 7 годинки.

През 2006 г. други роднини питат Белинда къде е Гарнъл и защо не е с нея, тя казва, че момчето е на училищна екскурзия, но по това време учениците са във ваканция, а и момчето никога не е било записвано на училище. Роднините се усъмняват и звънят в полицията. Органите на реда разпитват Белинда и тя признава, че вече не е можела да се грижи за Гарнъл и затова го е оставила на стълбите на едно сиропиталище. Но после се оказва, че сиропиталище на дадения адрес няма, освен това социалните служби нямат данни Гарнъл да е бил оставен за осиновяване.

Една от най-разпространените теории е, че Гарнъл е бил осиновен нелегално от хора, които добре са платили на неговата леля.

6. Да изчезнеш без следа

На 9 февруари 2004 г. 21-годишната студентка Мора Мъри пише на един от професорите си и на своя супервайзър, че ще отсъства една седмица заради смърт в семейството ѝ, но впоследствие се оказва, че това е лъжа и всички в семейството ѝ са живи и здрави. Мора опакова всичкия си багаж и се опитва да наеме хижа във Върмонт, но не успява, след това взима част от дрехите си, тегли 200 долара, купува 4 вида алкохол от един магазин и потегля с колата си в неизвестна посока, без да каже на никого от приятелите си за реалните си намерения.

На един остър завой Мора губи контрол над колата си и се забива в дърво. Жена от близката къща първа се обажда на полицията, за да съобщи за инцидента. По същото време покрай Мора минава шофьор на автобус и пита момичето дали има нужда от помощ. Тя му казва, че е добре и го умолява да не се обажда в полицията, защото вече се обадила на пътна помощ. Шофьорът си тръгва, но скоро все пак се обажда в полицията. Оказва се, че Мора не е звъняла на пътна помощ.

Полицаите пристигат след 10 минути, но от Мора няма и следа. В колата е останал почти всичкият ѝ багаж, липсват кредитните и дебитните ѝ карти, телефонът ѝ, който тя повече не използва, и част от купения алкохол.

В снега няма следи и полицията не успява да я открие. На следващия ден нейният приятел получава странно съобщение на гласовата си поща, в което се чува как момиче плаче. Предполага се, че може това да е Мора, а обаждането е направено от предплатена карта на Червения кръст.

Оттогава никой не е виждал Мора. Най-вероятната теза е, че Мора сама е искала да изчезне, а след това се е самоубила.

7. Изчезването на Кайл Флайшман

На 9 ноември 2007 г. 24-годишният Кайл Флайшман се весели в бар, заедно със свои приятели. Те обаче решават да си тръгнат, а той остава да си допие. Около 3 през нощта напуска бара и отива да си купи пица, след това се опитва да се обади на сестра си, баща си и на свой приятел, но никой от тях не вдига телефона, а той не оставя гласови съобщения. По-късно е видян от таксиметров шофьор и е забелязан на охранителни камери. Смята се, че е бил в опасна част на града, която била известна с уличните си банди и наркопласьори.

След това Кайл изчезва и никой не го е виждал. Едно от полицейските кучета хваща следата му и отвежда разследващите до строителна площадка. Една от вероятните версии е Кайл да е бил убит и да е заровен някъде на този обект.

8. Изчезването на малката Марджъри

На 27 май 1984 г. 8-годишната Марджъри Кристина Луна отива да купи котешка храна от магазин, който се намира в близост до дома ѝ, но след това изчезва безследно.

Заподозрени са няколко мъже, арестувани и преди за сексуални посегателства, но полицията не открива достатъчно доказателства, за да обвини някой от тях.

През 2009 г. изненадващо приятелка на Марджъри се обажда в полицията и казва, че един ден е била нападната от мъж в тоалетната в парка и Марджъри ѝ се е притекла на помощ. Тя дава описание на нападателя, но той не е идентифициран, а самият инцидент не се е случил в деня на изчезването на Марджъри.

Ако Марджъри е още жива, днес е на 42 години.