Неродено дете спаси живота на собствената си майка. 29-годишната Ясмин Рандал от английския град Саутхамптън не подозирала, че страда от смъртоносно заболяване, докато в осмата седмица от бременността не се подложила на видеозон, на който лъснала страшната истина - че има злокачествен тумор. 

По време на прегледа лекарката потвърдила, че плодът в утробата на Ясмин се развива нормално, но попаднала на нещо много притеснително в пикочния й мехур. "Сонографът показа, че бебето ни е напълно добре. И двамата със съпруга ми бяхме толкова развълнувани да видим как сърцето й бие, че не забелязахме, че лекарката се забави при сканирането. Когато по-късно ми каза, че е видяла някакво образувание в пикочния ми мехур, и двамата изпаднахме в шок", спомня си госпожа Рандал. 

Седмица по-късно Ясмин се подложила на нови изследвания. 

"Опитах се да я успокоя. Казах й, че вероятно няма да е нищо сериозно. И двамата се опитахме да се съсредоточим върху бебето. Но когато лекарят каза, че там определено има маса от два сантиметра, бяхме опустошени", разказва съпругът й.

"Най-лошото беше, когато лекарите казаха, че Ясмин ще се нуждае от операция", добавя той.

Специалистите предупредили бъдещата майка, че операция по време на бременност увеличава риска от спонтанен аборт. "Можех да мисля само за бебето си. Бях много разстроена, когато ме предупредиха, че има риск от спонтанен аборт.  Никой не можеше да ни каже колко голям е рискът, защото операции на пикочния мехур при бременни жени се правели рядко", разказа още Ясмин. 

За съжаление, нямало как интервенцията да бъде отложена във времето, защото растящият тумор можел да предизвика вътрешно кръвотечение, а това поставяло под заплаха както живота на Ясмин, така и този на нероденото й бебе.

Операцията била направена в 19-ата седмица от бременността. От момента на откриването му до хирургичната интервенция туморът бил пораснал с 1 см. За да бъде сведен рискът за плода до минимум, лекарите й направили специална анестезия, която обикновено се използва при цезарово сечение. Така през цялата операция Ясмин била в съзнание.

"Операцията продължи около 12 минути, но ги усетих като часове. Бях толкова облекчена, когато всичко свърши и чухме сърцето на Лоти", споделя младата жена. 

Следващите 48 часа били от решаващо значение. Вероятността 29-годишната жена да направи спонтанен аборт била най-голяма в първите няколко дни след операцията. 

"Бяхме много щастливи, когато една седмица по-късно на видеозона видяхме, че Лоти размахва малките си ръчички и краченца", добавя с умиление Рандал.

Бременността на Ясмин продължила без усложнения и четири месеца по-късно на бял свят се появила прекрасната й дъщеричка.

"Това бебе е истинско чудо. Потресаващо е, че успя да преживее операцията. Освен това тя ми спаси живота", разказва развълнуваната майка.  

"Нямах никакви симптоми на рак. Страхувам се да си помисля какво би се случило, ако не бяха ми направили този ултразвук", добавя тя. 

Що се отнася до тумора - медиците били категорични, че той е изключително рядко явление за жена на нейната възраст и ще трябва да се преглежда от време на време, за да е сигурна, че ракът не се връща. "Но тъй като беше открито толкова рано, няма нужда от по-нататъшно лечение", казва с облекчение Ясмин. /

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!