Направихме основен ремонт на неголям апартамент и хвърлихме доста пари с цел да го препродадем изгодно. Но не сме си и помисляли, че ще попаднем в такава заплетена история, споделя столичанин, който със съпругата си решил да използва бумът на пазара на имотите през последните месеци.

И продължава:

Някои от вас може би са виждали обявата, която пуснахме за продажбата на това студио. И дори вече бяхме намерили купувач, но заради промени в планировката на жилището вече не можем да го продадем. 
 

Ето така изглеждаше жилището, когато го купихме

От снимката долу може да се разбере, че малко разширихме банята, а ако се изразяваме на технически език, то увеличихме мократа зона. Това, че тя излезе в коридора не е толкова страшно. Оказа се обаче, че едно малко парченце е попаднало в жилищното пространство, а това вече било нарушение.  
 

Според това, което ни казаха сделката няма да бъде одобрена от банката, а нашият купувач иска да оформя ипотека. 

Купувачите днес, както се знае, се делят на три категории:


1. Свободна продажба - тези които разполагат с необходимата сума и плащат веднага;
2. Тези, които сменят едно жилище за друго, но това нас не ни интересува;
3. Ипотека - това е най-голямото парче от пазара. Но за да бъде разрешена ипотека, оценителите трябвало да установят дали няма някакви нарушения при строителството на жилището или след ремонт.

Нашето студио винаги е било със свободна планировка, но формално си имаше и официална. Сега, когато работата опря до сделка, открихме този план:

А днес нещата изглеждат така:
 



По площ мократа зона стана дори по-малка, но с едно крайче навлезе в жилищното пространство. Как ще се оправяме с този проблем засега не знаем. Лошото е, че ако се провали сделката с ипотеката, продажбата доста ще се проточи и не се знае какво ще стане на пазара за имоти по-нататък./jenata.blitz.bg