Навсякъде може да ти се случи да ти откраднат портфейла или пък да получиш неприятно хранително натрявяне. Има обаче някои популярни градове, които могат да бъдат опасни за туристите и трябва да имаш едно на ум, когато ги посещаваш.

Ще ти разкрием някои изненадващи факти за някои от най-посещаваните и популярни градове, които могат да бъдат опасни за туристите

1. Барселона, Испания

Барселона е един от най-красивите и посещавани от туристи градове в Европа. Той обаче е известен също така и като столица на джебчиите. Тук има хиляди от тях и са наистина сръчни. След Барселона в класацията са Рим, Прага и Париж.

Повечето кражби стават на главната улица “Ла Румбла”. Всъщност обаче могат да откраднат нещата ти и на плажа, в градския транспорт и дори в хотелската стая. Бъди внимателен.

2. Кайро, Египет

Кайро е легендарен град и е в силен контраст с известните египетски курорти по отношения на почивката.

Първо – това е един от най-опасните градове в света за жените.

Второ – политическата ситуация е опасна и често има конфликти.

И накрая – вероятно стотици хора ще се опитат да те измамят, където и да отидеш. Най-популярният пример е, че качването на камила струва 5 долара, но слизането от нея – 50.

3. Патая, Тайланд

Яденето навън може да бъде игра на руска рулетка в Тайланд. Никога не знаеш, кога можеш да получиш хранително натравяне.

Това се случва най-често в Патая, много мръсен, но все пак популярен сред туристите град. Причина за натравянията обикновено са морските дарове, но могат да бъдат също месото и дори салатите.

Местните ядат всичко с много подправки, които убиват всички опасни бактерии. Туристите обаче обикновено ги отбягват. В резултат на това често се получават хранителни натравяния. За да си в безопасност в тази част на света, храни се като местните.

4. Йоханесбург, Южна Африка

Южна Африка е страна със зашеметяваща природа, място, където се срещат два океана. И тук обаче си имат своите проблеми. До не толкова отдавна в страната властва апартейда. Това е времето, когато бялото население дискриминира чернокожите.

Сега е обратното – белите хора са тормозени, особено в Йоханесбург. Ако си с по-светъл цвят на кожата, по-добре пътувай с кола или такси. Не забравяй също така, че трябва да използваш такси специално за бели хора.

Ако решиш да ходиш пеша, в най-добрия случай хората ще те зяпат по улиците. Тук много малко хора се придвижват така. Разгледай снимки от Йоханесбург и ще забележиш, че обикновено улиците са празни.

5. Неапол, Италия

Италианците казват, че Неапол е най-италианският град. Твърди се, че там е измислена и пицата.

Градът обаче винаги е бил опасен и има много джебчии. Местните често се движат със скутери и има вероятност отнякъде да профучи някой и да ти грабне чантата, преди да разбереш какво става.

Неаполските “бизнесмени” са също доста особени хора. Те могат да започнат да мият колата ти, без да си ги молил за това, след което да ти искат пари за услугата.

Неапол също така е доста мръсен град.

6. Тихуана, Мексико

Тихуана се намира на гранизата между Мексико и САЩ. Това го прави популярна дестинация за много американци, които искат да се позабавляват в Мексико за уикенда.

В града има обаче не само весели туристи. Тихуана е привлекателно място за много бегълци от САЩ, а също така е транзитен пункт за наркодилъри.

В крайна сметка няма и кой знае какво да се види, освен една централна улица.

7. Мумбай, Индия

Всеки турист, който стъпи в Мумбай, винаги е заобиколен от тълпа просяци. Някои от тях дори се представят за йоги или “просветени” в опитите си да измъкнат пари.

Индия също така е известна с огромен брой нападения срещу жени. Освен това горещото време и мръсотията навсякъде са идеални условия за хранително натравяне и други болести.

8. Рио де Жанейро

“Санта Тереза”, един от централните квартали в града, е много опасен, въпреки че не изглежда така. Тук не трябва да показваш скъпите си вещи, защото има голяма вероятност да бъдат откраднати. Не е изключено да те нападнат и с нож.

Всъщност е най-добре да не ходиш в центъра на Рио през нощта. И разбира се, не ходи във фавелите (известните квартали на бедните в Бразилия) без водач.

9. Париж, Франция

Романтичният Париж не е толкова безопасен, колкото може би си мислиш. В града има много джебчии, просяци и наистина настойчиви улични търговци, които се опитват да ти проадват стоката си на доста високи цени. Най-добрият начин да се справиш с последните е изобщо да не говориш с тях.

10. Дубай, ОАЕ

Въпреки че Дубай изглежда доста западно в сравнение с другите мюсюлмански градове, все пак не трябва да забравяш за дрескода, ако си жена. За да избегнеш втренчените погледи или дори сексуален тормоз (сексът извън брака обикновено е табу, така че чуждестранните жени са единственият шанс на местните да заобиколят това правило), дръж краката и ръцете си покрити.

Като цяло избягвай да се държиш провокативно. Можеш обаче да се отпуснеш, когато си на територията на хотела – там си в пълна безопасност.

Както виждаш, не всички места на света са 100% безопасни. Може би изключение правят само Япония и скандинавските държави. Ако обаче следваш някои прости правила за безопасност, шансовете ти за добра почивка са много високи.