Всеки знае, че подправките не само придават на нашите ястия определен вкус и аромат, но имат и много ползи за здравето.

Д-р Брандън Крауфорд, невролог, който специализира в здравето и лечението на мозъка, обяснява, че канелата, куркумата, джинджифилът, индийското орехче и черният пипер са чудесен избор за сутрешното ви кафе, което ще се погрижи за здравето на мозъка ви и ще помогне за запазване на паметта и чистия ум. She Finds пише за това.

Канела

Според д-р Крауфорд, канелата е повече от просто ароматизираща добавка към вашето лате, тя е мощен източник на антиоксиданти, които играят важна роля в защитата на нервните структури от оксидативен стрес.

„Канелата може също така да регулира кръвната захар, което е критично за поддържане на когнитивната функция и предотвратяване на невродегенеративни заболявания“, казва той.

Нещо повече, добавянето на канела към кафето не само ще подобри работата на мозъка, но и ще ускори загубата на тегло.

Снимка: pixabay.com

Куркума

Експертът подчертава силата на куркумата, благодарение на активното съединение куркумин. Известен със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, куркуминът помага за намаляване на възпалението и оксидативното увреждане на мозъка, фактори, често свързвани със състояния като болестта на Алцхаймер.

„Куркуминът също повишава нивата на мозъчния хормон BDNF, който увеличава растежа на нови неврони и се бори с различни дегенеративни процеси в мозъка“, обяснява Крофорд.

Куркумата ще придаде на вашето кафе специален вкус, който определено си заслужава да опитате.

Джинджифил

Когато става въпрос за противовъзпалителни подправки, джинджифилът е може би първото нещо, за което се сещаме.

„Известен със своите мощни противовъзпалителни свойства, джинджифилът може да подобри когнитивната функция чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес“, казва д-р Крофорд.

„Също така помага за поддържане на баланса на невротрансмитерите, които са необходими за фокусиране и когнитивни способности.“

Между другото, не е необходимо да се ограничавате само до една подправка, например джинджифил и куркума се съчетават добре.

Снимка: Pixabay

Индийско орехче

През по-студените месеци няма нищо по-добро от индийско орехче - и за щастие тази подправка е много полезна за вашето здраве. Д-р Крауфорд подчертава невропротективните свойства на индийското орехче, което може да подобри паметта и да предотврати дегенерация на нервните пътища.

„Индийското орехче също така повишава настроението, което може да насърчи по-концентрирано и положително психическо състояние“, отбелязва той.

Черен пипер

Не се отказвайте, преди да сте опитали! Черният пипер може не само да придаде уникален вкус на сутрешната ви чаша кафе, но и да донесе значителни ползи за здравето на мозъка, особено в комбинация с куркума.

„Пиперинът, активното съединение в черния пипер, може да увеличи усвояването на куркумин (от куркума) с до 2000 процента“, казва д-р Крауфорд.

„Тази синергия не само подобрява ползите от куркумина за мозъка, но също така помага за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителните вещества, косвено поддържайки когнитивното здраве“, казва той.

Снимка: Pixabay

Добавянето на тези подправки към кафето може да направи повече от просто подобряване на вкуса, то може да осигури значителен когнитивен тласък и да насърчи дългосрочното здраве на мозъка.

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Превод: GlasNews.bg

Тези 5 метода ще държат мозъка ви млад и функционален

Как влияе периодичното гладуване на мозъка

Учени посочиха хербициди, които имат опасен ефект върху мозъка на младите