Повечето от нас до известна степен са се сблъсквали с термина "хербицид", който често се прилага в градинарството или селското стопанство. Това са химикали, предназначени да контролират или убиват нежелани растения. Скорошно проучване обаче установи, че два често използвани хербицида може да имат някои ефекти върху мозъците на младите хора.

Екипът на UC San Diego фокусира своите изследвания върху два хербицида: глифозат и 2,4-дихлорофеноксиоцетна киселина, обикновено наричана просто 2,4D. Те също така изследваха DEET, репелент срещу насекоми. Те искаха да разберат как тези химикали, когато попаднат в човешкото тяло, могат да повлияят на мозъчната функция, особено при юноши.

За да направят това, те събраха проби от урина от 519 юноши на възраст от 11 до 17 години, живеещи в земеделски район на Еквадор, пише Medical Xpress. Анализирайки тези проби, те успяха да определят нивата на тези химикали в телата на децата. Изследователският екип също така проведе тестове за определяне на мозъчната функция на подрастващите в области като внимание, памет, език и възприемане на социални знаци.

Резултатите се оказаха много показателни. Глифозатът, който се използва широко в култури като царевица и соя и в жилищни райони, е открит в почти всеки участник (98%). 2,4D, друг популярен хербицид, използван върху тревни площи, водни пътища и култури, е открит в две трети от участниците.

И ето какво е интересно: тийнейджъри с по-високи нива на 2,4D в телата си показаха по-ниски резултати в тестове за внимание, памет и езикови умения. В същото време тези, които са имали повече глифозат в урината си, са имали затруднения при тестовете за социално възприятие, които измерват колко добре човек е способен да разпознава емоциите на другите хора.

Но защо това е толкова важно? През последните 20 години се наблюдава значително увеличение на хроничните заболявания и психичните разстройства сред младите хора по света. Това проучване подсказва, че излагането на определени химикали може да е част от пъзела. В действителност, 2 от 10 тийнейджъри и повече от една четвърт от младите хора сега имат диагностицирано психично заболяване като тревожност, депресия или нарушения в ученето.

Струва си да се отбележи, че след появата на култури, устойчиви на тези хербициди в средата на 90-те и 2010-те, употребата им се е увеличила драстично и те са се превърнали в най-често използваните хербициди в света. Това повдига въпроса колко сме изложени на тези химикали, особено тези, които живеят в селскостопански райони.

Интересното е, че въпреки че проучването установи значителна връзка между хербицидите и мозъчната функция, DEET, репелент за насекоми, също изследван в проучването, не показа такава връзка.

Хосе Рикардо Суарес, старши автор на изследването, подчерта необходимостта от повече изследвания. Днес се използват десетки хиляди химикали, като всяка година се появяват нови, но знаем изненадващо малко за тяхната дългосрочна безопасност и въздействие върху хората.

В заключение, констатациите не правят хербицидите откровени злодеи, но карат хората да бъдат предпазливи. Тъй като хербицидите са толкова широко разпространени, разбирането на техните здравни ефекти, особено върху младите хора, е от решаващо значение. И тъй като науката продължава да хвърля светлина върху тези въпроси, тя ни дава повече инструменти, за да правим информиран избор за здравословно бъдеще.

Превод: GlasNews