Свикнали сме да се возим в автомобилите си, да взимаме автобуса или да слизаме до метрото, за да стигнем по-бързо.

Но има градове по света, където придвижването съвсем не е толкова обичайно - поне не за тези, които не са свикнали с гледката на бамбуковите влакове на Камбоджа или на висящата железница в Германия.

Ако искате да добавите щипка необикновеност в следващото си пътуване, ето кои са местата по света, където можете да се возите на едни от най-странните превозни средства.

Бамбуков влак: Батамбанг, Камбоджа

Камбоджанците ги използвали, като се придвижвали по тях със самоделни вагонетки. Освен рамката и колелата, които са метални, останалата част на вагонетката е направена от бамбук. Към тях прикрепвали мотоциклетни двигатели.

От 2018 г. нов бамбуков влак е открит специално за туристите в провинция Батамбанг. Той се движи от хълма в подножието на прочутия храм Уат Банан до близкото село Чотеал.

Кокотакси: Хавана, Куба

Кокотакситата се ползват от средата на 90-те години, като в момента всички големи градове в Куба ги имат. Тези авто-рикши се движат на газ, имат шаси от произведено в Куба фибростъкло и развиват скорост до 50 км/ч.

Бирено колело: Амстердам, Нидерландия

Биреното колело се появява през 90-те години в Амстердам и още от самото начало се ползва предимно за пиене, а не за придвижване. Участниците в ергенски и момински партита са най-честите ползватели на биреното колело, което на практика представлява количка за няколко души с пейки и бар по средата, Задвижва се с човешка сила и е забавен начин да се повозите из нидерландската столица, дори и да не сте на ергенско парти.

Дирижабъл: Фридрихсхафен, Германия

Не е необичайно край германския град Фридрихсхафен да прелитат дирижабли. Може да си мислите, че времето на тези летящи машини отдавна е отминало, особено с анонсите за предстоящото стартиране на услуги за летящи таксита в много градове, но тъкмо тук, във Фридрихсхафен, на брега на Боденското езеро, започва историята на строенето на дирижабли.

Всеки посетител на града може да си избере маршрут от половин до два часа и да лети на борда на истински цепелин над водите на Боденското езеро. В кабината могат да се качват до 14 души едновременно, като те могат да надникнат и в пилотската кабина.

Джипни: Манила, Филипини

На практика е невъзможно да откриете две еднакви джипнита в Манила, но те винаги са разпознаваеми отдалеч заради кичозната си външност. Повечето са стари американски военни джипове, трансформирани за транспорт на пътници в столицата на Филипините. Те са евтини и забавни.

Заради опита си да намалят замърсяването в Манила, местните власти забраниха използването на джипнита на повече от 15 години и затова броят им постепенно намалява.

Висяща железница: Вупертал, Германия

На половин час от Кьолн се намира германският град Вупертал, който не е толкова известен със забележителностите си, колкото със своята висяща железница, информира Дир.бг. Построена е през 1901 г. и е най-старата електрическа надземна жп система с висящи вагони.

Железницата се ползва като градски транспорт от над 80 000 души дневно и до днес.

Левитиращ влак: Шанхай, Китай

Шанхайският влак Maglev (съкратено от Magnetic Levitation - магнитна левитация) е най-бързия от своя вид в света. Движи се между летище "Пудун" и метростанция "Лунян Лу". Влакът се движи с около 300 км/ч, като изминава разстоянието от 30 км за 7-8 минути (през нощта се движи малко по-бавно). На теория влакът Maglev може да развива скорост до 431 км/ч.