Има много вярвания за червенокосите хора: че уж нямат душа, че са по-щастливи или, например, твърдението, че изпитват болка по различен начин и затова понякога се нуждаят от по-високи дози болкоуспокояващи или анестезия, в зависимост от лекарството.

Но дали това наистина е вярно и наистина ли червенокосите хора изпитват болка по различен начин от другите? Уви, всичко е объркващо по този въпрос, пише Live Science. Например преглед от 2023 г., публикуван в списанието Anesthesiology and Perioperative Science, включва различни доклади от анестезиолози и резултати от други проучвания, проведени при хора и животни. Резултатите показват, че наличието на червена коса всъщност е свързано с променена чувствителност както към самата болка, така и към лекарствата за болка.

В същото време подробностите за това как точно се различават усещанията за болка на собствениците на огнена коса остават малко неясни. Според Jaideep Pandit, консултант анестезиолог в Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust, съавтор на прегледа от 2023 г., основният проблем е, че работата обикновено се фокусира върху различни форми на болка.

И така, някои проучвания показват, че червенокосите са по-чувствителни към определени видове болка, но не и към други. Например, едно проучване установи, че червенокосите жени са по-чувствителни към болка, свързана с температурата, а нервният блокер лидокаин е по-малко ефективен при лечение на болка при тях, отколкото при тъмнокоси жени. В същото време друго проучване показва, че червенокосите са по-малко чувствителни към болка от електрически удари, отколкото останалите хора.

В същото време учените отбелязват, че връзката между червената коса и болкоуспокояващите също не е очевидна. Например, някои доказателства сочат, че червенокосите се нуждаят от 20% повече обща анестезия, за да останат седирани, както и повече локална анестезия за намаляване на болката. Доказателствата обаче сочат, че те всъщност са по-чувствителни към опиоиди като морфин и фентанил. Но за да се усложнят нещата, в проучване от 2015 г. изследователите не откриха разлики между реакциите на червенокосите и другите хора към анестезия или болкоуспокояващи.

През 2021 г. екип от учени от отделението по дерматология в Масачузетската обща болница, ръководен от д-р Дейвид Фишър, проведе проучване, разглеждащо болката при червенокоси мишки. В резултат на това учените заключиха, че червенокосите може да възприемат болката като по-интензивна, но те също имат по-висок праг. Според Фишър те открили, че червенокосите мишки и хора изглеждат някак нечувствителни към болката в началото, но когато достигне висок праг, червенокосите я усещат повече от останалите.

И все пак учените не могат да отговорят категорично на този въпрос. Факт е, че хората са толкова генетично сложни, че е просто трудно да се определи една единствена генетична причина за техните преживявания. В резултат на това Фишър и колегите му решават да изследват в лабораторията болката, върху която имат пълен генетичен контрол.

Екипът на Фишър изследва мишки, които са генетично идентични, с изключение на това, че имат червена или черна коса. За да избегнат пристрастия, учените кръстосаха мишки с щам албиноси, карайки ги да носят гени за червена или черна коса, но всъщност не произвеждат никакъв пигмент. Резултатите показват разлики в това как мишките чувстват болка, дори когато изобщо не произвеждат пигмент.

Изследователите са открили, че генът MC1R, носен от червенокосите, засяга протеин в клетките, произвеждащи пигмент в тялото. Екипът също установи, че в допълнение към промяната на протеина, червеният вариант на MC1R също кара меланоцитите да произвеждат по-малко от веществото POMC, което се свързва с чувствителността към болка и опиоиди.

Сега учените вярват, че по-малкото POMC по същество повишава прага на болката, както и повишава чувствителността към болка и намалява чувствителността към определени опиоиди.

Превод: GlasNews