През август ще бъде възможно да се наблюдава два пъти такова астрономическо явление като суперлуна, което, както подсказва името, е свързано с Луната. Какво е суперлуна, защо се случва и кога може да се види? 

Какво е суперлуна?

Такова астрономическо явление, което се нарича суперлуна, възниква, когато Луната е най-близо до Земята по време на орбиталното си движение около нашата планета и Луната е пълна, пише Inverse. Тоест тези два фактора трябва да съвпадат - пълната Луна и местоположението на нашия спътник в перигея, тоест най-близката точка до Земята.

По време на суперлуние луната изглежда с около 7% по-голяма от обикновено и с около 16% по-ярка, което означава, че отразява слънчевата светлина по-силно. Но ако разликата в размера на Луната е трудно забележима с невъоръжено око, тогава увеличението на яркостта е ясно видимо.

Както знаете, Луната винаги е обърната към нас с едната си страна и прави пълна обиколка около Земята за 27,3 дни. Но нашият спътник няма идеално кръгла орбита, а по-скоро прилича на овал и един от ръбовете на този овал е по-близо до Земята. Следователно веднъж на почти 28 дни Луната се доближава до нашата планета на най-близкото разстояние.

Пълнолуние настъпва, когато слънчевата светлина осветява цялата видима страна на луната. Най-често пълнолунието и това, че спътникът ни е най-близо до Земята, съвпадат веднъж месечно. Но понякога се случва по-често, например през август ще има две суперлуни наведнъж.

луна, суперлуна, пълнолуниецял екран
През август ще бъде възможно да се наблюдава два пъти такова астрономическо явление като суперлуна Снимка: Getty

Колко далеч е Луната по време на суперлуна?

Средното разстояние от Земята до Луната е приблизително 382 000 км. Когато нашият спътник е в апогей, тоест най-отдалечен от Земята, това разстояние е приблизително 403 хиляди км. Но в перигея Луната е отделена от Земята на около 361 000 км. Тоест по време на суперлуние луната е на такова разстояние от нашата планета.

Ако искате визуално да разберете какво е това разстояние, тогава можете да вземете баскетболни и тенис топки. Измерете диаметъра на по-голямата топка и поставете по-малката топка на разстояние, което е 30 пъти по-голямо от ширината. Баскетболната топка е Земята, а топката за тенис е Луната. Така визуално ще разберете колко далеч е обикновено от нас. След това вземете топка за тенис и я поставете по-близо до баскетболната топка на разстояние, равно на два от нейните диаметри. Това е мястото, където е луната по време на суперлуна.

Кога можете да видите суперлуна?

Първото астрономическо явление, свързано с Луната, може да се наблюдава късно вечерта на 7 август, през цялата нощ и рано сутринта на 8 август. Следващата суперлуна ще настъпи в нощта на 30 август. Още едно подобно явление, последно за тази година, може да се наблюдава в нощта на 28 септември.

Превод: GlasNews