Двойка превърна стар автобус в мечтан дом на колела.

Гарет и Ламорна са вложили над 22 000 британски паунда в проекта си, но днес той им ще им позволи да пътуват и живеят без ипотека.

40-годишният Гарет Холингсуорт, който работи в сферата на зелената енергия, и неговата половинка Ламорна се запознават, докато пътуват из Великобритания, и веднага разбират, че споделят обща страст – пътешествията.

След сватбата им през 2019 г. те прекарват медения си месец, като обикалят по света в кемпер. След като се завръщат у дома, те решават, че не искат да се лишават от удоволствието да опознават заедно различни дестинации.

“Бързо решихме да си купим по-голям ван и да видим още от Европа”, споделя Гарет. Идеята за ван скоро се оказва недостатъчна и след няколко чаши вино, те се спират на обявата за стар двуетажен автобус Скания “реколта” 1997 г., който купуват за 4000 паунда.

Тази нова насока в плана им още тогава отчитат като правилно решение. Пред тях се изправя сериозна задача – да превърнат от транспортното средство дом на колела, както описва Сканията Гарет.

“Избрахме автобус, защото искахме да имаме достатъчно пространство, за да живеем комфортно, но и да можем да сме в движение”, споделя той.

Двамата инсталират фотоволтаици и система, които им осигурява около 4 киловата електричество, което съхраняват в акумулатори – това им стига за около седмица.

Работата по рейса-къща продължава близо две години, а сумата, вложена в проекта, не е малка. £4,000 струват соларните панели и батерията, а £1,000 – изкарването на нужната категория за управление. Всичко - £20 000 паунда.

Реновацията е тотална – премахнати са старите седалки, под, таван и стени, както  и радиаторите. Те са заменени с нови и е инсталирана система за вода, включваща резервоар.

Долния етаж те решават да приспособят за кухня. В нея има пълноразмерна печка, мивка, хладилник и разбира се – различни шкафове. Там се намира и камина за дърва, с помощта на която се отопляват, тоалетната и душ кабина.

Двойка "оформи" дървото на съседите си. Ама как! ВИДЕО+СНИМКИ

Второто ниво те са приспособили за мултифункционален офис и общо пространство, в което се намира двойно легло, а по стените има шкафове и гардероб. Фотоволтаиците се намират на покрива.

“Всяка работа отнема повече време, отколкото човек си мисли”, коментира работния процес Гарет.

Двамата правят почти всичко по рейса сами, което им помага да се вместят в планувания бюджет. Те рециклирали използвани материали и пазарували в интернет, което също им помагало да спестят средства.

Днес те още живеят в кемпер, до двуетажния си рейс, но скоро се надяват да тръгнат на път. Те ще бъдат придружени от кучето Мая, което вече се чувства като у дома на борда.

Гарет и Ламорна планират да поемат към Португалия или Испания, където евентуално да заживеят, но към момента главната им цел е една – да потеглят. Двамата споделят, че чувстват как пътя им липсва и нямат търпение отново да “са на колела“.

“Повечето хора си мислят, че сме луди. Да, има много трудности при пътуване с двуетажен автобус, но това е част от забавлението”, заявяват те.

“Ще живеем свободни от ипотека, ще имаме къща на колела, и ще можем да видим света и да му се насладим.”

Гарет и Ламорна са решили да споделят своето пътуване с последователите си в Инстаграм.

 

Превод: GlasNews.bg