Сектата представлява система, която боготвори определен индивид, идел или предмет. Сектите могат да бъдат група фанатици или аутсайдери, чиито идеали са го отделили от обществото.

Много от култовете не тръгват от опасни секти, а ако попитате членовете им, те не описват малкото си общество като опасно изобщо. Въпреки това много от култовете имат сатанинска или екстремистка насоченост, която е толкова извън нормалното, че се превръща в опасност. Това обаче често прераства в масови самоубийства, промиване на мозъци, екстремистко поведение, нападения, отвличания, насилване или вандализъм.

Ето 10 от най-опасните религиозни култове на всички времена.

Сциентология

Сциентолозите не са от онзи тип сектанти, които ще привлекат вниманието ви с предупреждения за края на света или ярки заглавия във вестниците за шокиращи религиозни доктрини или действия. Онези, успели да избягат от този култ, говорят по-скоро за промиване на мозъци, измами и опити за финансово разоряване. Разказват за открити заплахи и други опасни методи, които лидерите използват, за да си спечелят лоялност.

Култът се корени в объркани твърдения за влиянието на извънземните и човешката психика. Но в основата си Сциентологията се отнася до много пари. Те ошушкват до дупка чрез съдебни дела онези, които дръзват да говорят срещу тях. Често се държат по-скоро като огромна световна корпорация, отколкото като религиозна организация. Зане се, че в редиците им фигурират няколко високоплатени актьори като Том Круз например.

Църква на унификацията

Наричат се още „мунисти” и са последователи на Сан Мен Мун. Последователите на сектата вярват, че Мун е свръхестествено същество, което трябва да бъде боготворено. Сектата на Мун била толкова изобличаваща, че Германия забранила на основателя й да стъпва в страната след като било доказано, че той представлява опасност за хората – особено за лесно манипулируемата младеж.

Църквата на унификацията вярва, че Мун е бог, затова той е подкрепян от всяка своя църква по целия свят. Тази секта е обвинявана, че примамва млади хора и се опитва да ги отдели от семействата им и обществената система като цяло. Мун често говори открито против християнската църква, казва, че Корея е избраният народ и настоява последователите му да се държат с него като с божество.

Ку-Клукс-Клан

ККК са известни със своите бели роби, островърхи качулки и с отношението си към върховенството на бялата раса. Загубеното парче от историята е, че всъщност ККК започват като група екстремистки християни. Сектата се формира след края на Гражданската война в САЩ и в момент от съществуването й нейните членове наброявали близо 4 млн. души.

Техните тактики за терор и ненавистта им към чернокожите, евреите, католиците и други малцинства със сигурност не им спечелили добро име, но всъщност всяването на страх и убийствата ги направили истински опасни. Анонимността на членовете на клана била другият фактор, който създал този ефект.

Членовете на ККК имали право да живеят наравно с другите членове на обществото, но получавали възможността да участват в престъпления облечени в роби, под защитата на своята анонимност. Кланът продължава да съществува и днес и макар влиянието му драстично да е намаляло, тази секта остава потайна и опасна.

Движение за възстановяване на Десетте Божии заповеди

Този култ възникнал и се развивал в Уганда, а неговите членове вярвали, че краят на света е неизбежен и ще се случи на 1 януари 2000 г. Сектантите стриктно спазвали 10-те божи заповеди. Всъщност те толкова силно приемали божията дума за закон, че отишли прекалено далеч в следването на написаното в Библията.

Членовете на сектата рядко говорели помежду си, а много от тях използвали езика на знаците, за да не излъжат и по този начин да нарушат деветата божа заповед. Те се въздържали от сексуални контакти и постели редовно.

Когато 1 януари 2000 г. минал, а светът останал на мястото си, култът започнал да губи последователи, чиято вяра била разклатена изведнъж. В резултат на това лидерите предрекли нов край на света през март същата година. Когато 500 последователи се събрали в храм, за да посрещнат Края, тя избухнала. Имало обвинения за масово самоубийство, но повечето от жертвите били удушени или отровени, затова следователите заключили, че става въпрос за масово убийство.

Аум Шинрикю

Този японски култ се превежда като „Върховната истина” и бил основан от Шоко Асахара през 1984 г. Под прикритието на занимания като йога и медитация, тази група получила религиозен статус и по-късно станала изключително опасна.

До 1994 г. Асахара и последователите му били обвинени в принудително искане на дарения, измами и убийства. Полицията започнала да разследва внимателно Асахара и тези подозрения. Това накарало основателя на култа да пусне отровен газ Зарин в системата на метрото, за да разсее органите на реда.

Докато траело разрушителното действие на газа, полицията успяла да залови Асахара и открила огромен склад с оръжия, експлозиви и дори заложници. Сред доказателствата имало достатъчно отровен газ за убийството на 4 млн. души, руски хеликоптер, наркотици (включително ЛСД) и химически оръжия като антракс. Асахара бил натикан в затвора, а неговият култ – забранен. Въпреки всичко някои вариации на неговите идеали съществуват и до днес в друг култ, въпреки че самият Асахара се дистанцира от новата секта.