Някои от най-добрите хакове против стареене са изненадващо прости. Например, листните зеленчуци могат да повишат нивата на азотен оксид, а аспержите могат да помогнат за подобряване на запасите от глутатион. Има много начини да похарчите хиляди, ако не и милиони долари в стремежа към дълголетие, но има някои неща, които са точно пред нас всеки ден. 

Може би сте чували, че нитратите в преработените меса и торовете са лоши за нас, пише Insider. Нитратите, които се натрупват в замърсената вода, консервираните храни и дори някои лекарства, могат да допринесат за развитието на рак, като се превърнат в токсични нитрозамини в тялото ни, които увреждат ДНК и насърчават растежа на тумори.

Цял екран
Снимка: Freepik

Но нитратите в броколите са безопасни. Всъщност те имат ефект против стареене, като подобряват циркулацията и притока на кръв.

Когато ядем богати на нитрати зеленчуци като броколи, телата ни произвеждат азотен оксид, който е полезен за здравословното стареене. Азотният оксид помага на кислорода и хранителните вещества да се движат през тялото по-ефективно. А антиоксидантите, открити в пресните зеленчуци, всъщност противодействат на производството на нитрозамини в тялото.

Ако не харесвате броколи, други листни зеленчуци като къдраво зеле, спанак или рукола, както и цвекло, моркови и суров карфиол ще имат голям тласък на азотния оксид. Яденето на повече броколи може да намали риска от рак, както и други здравословни проблеми, свързани с възрастта.

Глутатионът, жизненоважен за здравата имунна система, се съдържа в авокадото и аспержите.

Цял екран
Снимка: Pixabay

Глутатионът е мощен антиоксидант, който противодейства на стреса, помага за предотвратяване на рак и поддържа силна имунна система. Телата ни произвеждат глутатион сами, но има някои доказателства, че с напредване на възрастта нивата на глутатион в кръвта могат да намалеят, което ни излага на риск от нови заболявания.

Антиоксидантните добавки, които обещават да повишат нивата на глутатион, обикновено не работят много добре и дори могат да причинят известна вреда.

Група проучвания, публикувани през 2014 г. и 2015 г. от изследователи в САЩ, Швеция и Финландия, предполагат, че антиоксидантните добавки като глутатион на таблетки могат дори да допринесат за повишен риск от рак както при мишки, така и при хора.

Но храни, богати на сяра, насърчават производството на глутатион. Те включват аспержи, авокадо, зелен фасул и спанак – евтин, лесен и безопасен начин да подобрите запасите си от глутатион.

Цял екран
Снимка: Freepik

Хората в супер възраст ядат храни, богати на каротеноиди. Те поддържат мозъка и сърцето ви млади.

Смята се, че богато оцветените моркови, суровият магданоз, листните зеленчуци, тиквата и тиквичките насърчават здравословното стареене, отчасти благодарение на същите химикали, отговорни за живите им цветове.

Тези зеленчуци не само са полезни за здравето на очите, но диета, богата на каротеноиди, също се свързва с по-ниски нива на рак, диабет, сърдечни заболявания и дори деменция.

Диетите на хората с дълголетие SuperAger, живеещи в Лома Линда, Калифорния, Океанава, Япония и други сини зони по света, са богати на каротеноиди.

Превод: GlasNews